Protestele de la Chișinău: ultimele zvâcniri ale penalilor (Revista presei)

  • 22 Septembrie 2022 09:21
Protestele de la Chișinău: ultimele zvâcniri ale penalilor (Revista presei)

Presa de la Chișinău reflectă discursul președintei Maia Sandu la ONU. Discurs ISTORIC al Maiei Sandu de la tribuna principală a ONU: „Mă aflu astăzi în fața dumneavoastră, reprezentând cu mândrie R. Moldova, o viitoare membră a UE. Suntem concentrați, perseverenți și de neoprit” – titrează Ziarul Național.

Ziarul de Gardă notează că președinta Maia Sandu a declarat miercuri, 21 septembrie, de la tribuna Adunării Generale a ONU că „prezența ilegală a trupelor militare ruse în regiunea transnistreană încalcă neutralitatea R. Moldova și crește riscurile de securitate pentru țara noastră”. Totodată, președinta Sandu a cerut „retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse” și distrugerea muniției din depozitele de la Cobasna, „care reprezintă o amenințare la adresa securității și a mediului întregii regiuni”. Șefa statului a vorbit și despre prețurile la energie în R. Moldova, susținând că R. Moldova este „este una dintre cele mai vulnerabile țări” în fața crizei energetice.

Zona de Securitate scrie că a primit la redacție mai multe mesaje din partea cititorilor în care întreabă ce se întâmplă în regiunea transnistreană, după anunțul făcut de Putin privind mobilizarea parțială. Publicația, care reflectă situația din regiunea transnistreană, scrie că deocamdată, din informațiile pe care le are, nu se observă acțiuni noi de mobilizare în regiune. Pe teritoriul necontrolat de autorități continuă recrutarea pentru a face serviciul în Grupul Operativ de Trupe Ruse, adică cei recrutați să rămână pe interior, pentru a păzi depozitul din Cobasna, Aerodromul și unitatea militară din Tiraspol. Această mobilizare, începută încă în primăvară, nu ar avea succes, iar în luna septembrie s-au eliberat din serviciu un număr impunător de soldați. Totodată, Zona de securitate subliniază că Ucraina menține circa 10 mii de soldați în zona Odesa, împotriva unui eventual atac dinspre regiune...

Veridica scrie despre protestele de la Chișinău: ultimele zvâcniri ale penalilor – titrează publicația. Stabilitatea internă a Republicii Moldova este amenințată de politicieni pro-ruși care încearcă să agite apele, profitând de crizele multiple cu care se confruntă țară. Cei mai vocali sunt politicienii cu probleme penale, precum Ilan Șor, artizanul „furtului miliardului” de dolari, și fostul președinte socialist Igor Dodon, trimis în judecată cu cinci capete de acuzare. Moscova, care nu este străină de jocurile penalilor, amenință cu arma energetică, scrie Veridica. Miza „penalilor” nu mai este acum doar puterea politică, ci chiar libertatea lor, întrucât riscă pedepse mari cu închisoarea dată fiind gravitatea faptelor de care sunt acuzați. Moscova, pe de altă parte, caută să creeze destabilizare în spatele frontului ucrainean și totodată să oprească drumul european al Republicii Moldova prin răsturnarea prin orice mijloace a actualului guvern. Condamnarea unor nume grele de la Chișinău ar reprezenta însă și un prim test de maturitate al Chișinăului pe calea reformei justiției. Puterea exemplului în cazul trimiterii după gratii a unor nume sonore precum Dodon, Platon, Șor sau Plahotniuc, ar fi o lovitură puternică dată sistemului cleptocratic instalat în Moldova de mai bine de 30 de ani. Pe de altă parte, Bruxellesul ar putea vedea rezultate palpabile ale actualei garnituri de putere pro-europene de la Chișinău, ceea ce ar arăta că angajamentul Republicii Moldova pentru reformarea justiției și procesul de dezoligarhizare a statului nu reprezintă doar vorbe goale. Acest lucru este important, dat fiind că șase din cele nouă cerințe ale UE pe care Moldova trebuie să le îndeplinească până în vara anului viitor, pentru a putea face pasul următor în drumul spre integrarea europeană, sunt legate de zona justiției, scrie Veridica.

Anticorupție publică un reportaj VIDEO despre cum „protestează” oamenii aduși de Șor în fața Parlamentului. Oamenii aduși de Paridul Șor în așa numitul „oraș al schimbări” , format din corturile din fața Parlamentului, protestează pe schimburi, după care își primesc recompensa și sunt înlocuiți cu alții, scrie Anticorupție. Mai mulți „protestatari” au spus că au venit în Chișinău „să facă un ban”, fiindu-le promisă o remunerare de 2000 de lei pentru 24 de ore de aflare în cort. Aceștia au refuzat să vorbească la cameră, motivând că au fost somați să nu spună nimic, altfel nu vor fi plătiți. Oamenii din corturi au mai spus că nu este chiar atât de simplu să ajungă în lista celor remunerați, pentru aceasta fiind necesare recomandări din partea persoanelor de încredere din Partidul Șor. Organizatorii protestului îi hrănesc de trei ori pe zi, însă mulți dintre „prorestatari” spun că au așteptat ca hrana să fie mai bună. Majoritatea celor veniți la protestele Partidului Șor refuză să vorbească, iar când văd pe cineva cu camera de filmat, își ascund în grabă fața”, scrie Anticorupție.

Când hoțul strigă „hoțul!” – și DW comentează protestul organizat de partidul fugarului Șor. Activitatea subversivă a lui Ilan Șor ilustrează semnificativ proverbul: „pe cine nu-l lași să moară (în acest caz, nu-l bagi la pușcărie pentru ce a furat), acela nu te lasă să trăiești”. Condamnat la 7,6 ani de închisoare, Șor, fugit în Israel, a devenit cel mai vocal și mai impertinent opozant al guvernării proeuropene din Moldova. Șor va mai face show-uri. Va „roade” la temelia actualei puteri, va coordona din vila sa de lux de pe țărmul Mediteranei tot felul de diversiuni, ca să se poată întoarce pe „cal alb” la Chișinău, sub garanții rusești – cu această solicitare au călătorit, acum două săptămâni, la Moscova, trei emisari ai săi, deputați în Parlamentul Republicii Moldova. O revoltă populară, în prag de iarnă, i-ar servi de minune cauza, mai ales dacă rușii ar închide gazul. Șor e numele emblematic al corupției moldovene, e „micul-mare ispititor”. Numeroși politicieni de la Chișinău i-au ciugulit din palmă. Le oferea tot felul de servicii, le plătea zboruri charter, le achita facturi în țară și în străinătate. Se gudura pe lângă ei, îi trăgea de limbă, le înregistra discuțiile telefonice și îi trăda fără să clipească, amintește Vitalie Ciobanu, într-un comentariu pentru DW.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
8,29
Ploaie moderată
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău