Protestele continuă, și astăzi, în Belarus. Susținătorii opoziției s-au reunit în fața Centrului de detenție unde se află încarcerat soțul Svetlanei Tihanovskaia
-
18 August 2020 16:47
Susținătorii opoziției din Belarus s-au reunit marți în fața Centrului de detenție din Minsk unde se află încarcerat soțul Svetlanei Tihanovskaia, candidata opoziției la recentele alegeri prezidențiale, care a denunțat un 'sistem corupt', în cea de-a zecea zi a protestelor în Belarus, după contestatul scrutin din 9 august, informează France Presse.
Aproximativ 200 de persoane s-au adunat în fața Centrului de detenție nr.1 din Minsk pentru a-i transmite 'La Mulți Ani' lui Serghei Tihanovski, soțul Svetlanei Tihanovskaia, care a împlinit marți 42 de ani și care din 29 mai este încarcerat pentru acuzații de 'tulburare a ordinii publice'. Cu buchete de flori și baloane, protestatarii au cerut eliberarea lui.
Cunoscut blogger, Tihanovski își depusese candidatura pentru alegerile prezidențiale și făcea campanie împotriva lui Aleksandr Lukașenko, înainte de a fi înlocuit de soția sa după ce a fost arestat. Aflat în detenție provizorie, el riscă mulți ani de închisoare.
Din Lituania, unde s-a refugiat cu copiii lor, Svetlana Tihanovskaia (37 de ani) a denunțat, într-o înregistrare video postată pe YouTube, acuzațiile puterii împotriva soțului ei ca fiind fabricate în întregime cu scopul de a-l împiedica să participe la campania electorală.
'Toate aceste nedreptăți flagrante și arbitrarul ne arată cum funcționează acest sistem putred, în care o persoană controlează totul', a spus Tihanovskaia, forțată să plece din țară după ce timp de mai multe ore a fost supusă intimidărilor și amenințărilor de către responsabili ai KGB-ului belarus în sediul Comisiei electorale, unde venise în 10 august să conteste victoria lui Aleksandr Lukașenko în alegeri.
'O persoană menține frica în țară de 26 de ani. O persoană le-a furat belarușilor alegerea făcută de ei', a spus Tihanovskaia, fostă profesoară de engleză, în prezent casnică. Ea respinge rezultatele oficiale care l-au dat câștigător pe Aleksandr Lukașenko cu 80% din voturi și denunță fraude masive la urne, reușind să electrizeze mulțimi de susținători și să-și atragă sprijinul altor opozanți ai regimului.
După ce a lansat un apel către președintele Aleksandr Lukașenko să plece de la putere, ea s-a declarat pregătită luni 'să-și asume responsabilitățile' acestuia și să guverneze țara.
Un 'consiliu de coordonare' pentru tranziția puterii a fost format în acest scop de opoziție, a cărui primă reuniune urma să aibă loc marți, potrivit opozantei Maria Kolesnikova. La Minsk s-a anunțat că din acest consiliu va face parte și Svetlana Aleksievici, laureata premiului Nobel pentru literatură.
După alegeri, manifestațiile au fost dispersate cu brutalitate în decurs de patru seri consecutiv de către forțele de poliție, soldându-se cu cel puțin 2 morți, zeci de răniți și peste 6.700 de arestări. Persoanele reținute au spus că au fost bătute și torturate, iar fotografii cu plăgile lor au inundat social media.
Opoziția a organizat duminică cea mai amplă manifestație din istoria Belarus, cu peste 100.000 de participanți, și a lansat un apel la greve, ce a fost urmat de mai multe industrii importante, precum producătorul de potasiu Belaruskali și emblematica uzină de tractoare (MZKT), unde Lukașenko a fost huiduit luni de către muncitori, considerați până acum baza sa electorală.
O altă manifestație a fost organizată marți în sprijinul Teatrului Academic de Stat din Minsk, al cărui director Pavel Latușko, de asemenea fost ministru al culturii, a fost destituit pentru că făcuse un apel public la organizarea de noi alegeri și plecarea lui Aleksandr Lukașenko.
Lukașenko, 65 de ani, a respins în mai multe rânduri ideea retragerii sale, declarând din nou luni că nu va transmite niciodată puterea 'sub presiune și la presiunea străzii'. El a decernat marți peste 300 de medalii reprezentanților Ministerului de Interne 'pentru servicii impecabile'.
Situația din Belarus urmează să facă obiectul unui summit extraordinar al UE miercuri, când ar putea fi extinse sancțiunile deja decise săptămâna trecută după violențele forțelor de ordine împotriva manifestanților pașnici.
Belarusul a fost marți pe agenda unei convorbiri telefonice între președintele rus Vladimir Putin și cancelarul german Angela Merkel. Berlinul a cerut Minskului să 'renunțe la violențe' și să inițieze un dialog cu opoziția. Kremlinul a avertizat la rândul său împotriva 'oricărei tentative de ingerință străină', spunând că speră într-o 'normalizare rapidă a situației'.