Proteste masive au loc în Franța contra ascensiunii extremei drepte, după victoria lui Marine Le Pen la alegerile europarlamentare

  • 16 Iunie 10:05
Proteste masive au loc în Franța contra ascensiunii extremei drepte, după victoria lui Marine Le Pen la alegerile europarlamentare

În jur de 75.000 de persoane au protestat sâmbătă, 15 iunie, la Paris, într-un marș de protest împotriva ascensiunii extremei drepte în Franța, după ce alianța de la guvernare pro-Macron a suferit o înfrângere majoră la alegerile europarlamentare de săptămâna trecută, când s-a clasat pe locul al doilea, la mare distanță de partidul de extremă dreapta Adunarea Națională (Rassemblement National/RN) al lui Marine Le Pen.

În total, în Franța au avut loc circa 150 de demonstrații similare la care au participat în jur de 250.000 de protestatari, conform informațiilor furnizate de poliția franceză, informează Reuters.

Poliția a declarat că se aștepta la marșuri la care să participe 350.000 de persoane, motiv pentru care 21.000 de agenți de poliție au fost mobilizați după ce sindicatele, grupurile studențești și grupurile de drepturi au cerut organizarea de mitinguri pentru a se opune partidului eurosceptic și anti-imigrație.

Cel puțin 150 de marșuri erau așteptate în orașe precum Marsilia, Toulouse, Lyon și Lille. La Paris, unde ar urma să participe până la 100.000 de oameni, un marș a început la ora 12:00 GMT (15:00 ora României) de la Place de La Republique, în est, trecând prin Piața Bastiliei până la Nation.

Demonstrăm pentru că suntem extrem de îngrijorați că (șeful RN) Jordan Bardella ar putea deveni următorul prim-ministru... Vrem să prevenim acest dezastru”, a declarat la Paris liderul sindical CGT (extremă stânga), Sophie Binet.

Președintele Emmanuel Macron a convocat alegeri legislative anticipate, care vor avea loc în două tururi, pe 30 iunie și 7 iulie curent, după ce alianța sa centristă a fost înfrântă de RN în scrutinul Parlamentului European de duminică trecută. O primă serie de sondaje de opinie au proiectat că RN ar putea câștiga alegerile și ar putea fi în măsură să formeze următorul guvern. Un sondaj realizat pentru revista Le Point, publicat vineri, estimează că RN va conduce primul tur al alegerilor parlamentare cu 29,5% din voturi, cu un ușpr avans față de 28,5% din voturi ale unei coaliții de partide de stânga numită Frontul Popular. Tabăra centristă a lui Macron a obținut 18%.

Citiți și: Macron anunță dizolvarea parlamentului francez după victoria extremei drepte din Franța: „Nu este un rezultat bun pentru partidele care apără Europa”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
24,96
Nori împrăștiați
Umiditate:58 %
Vint:3,6 m/s
Tue
20
Wed
22
Thu
23
Fri
24
Sat
24
Arhivă Radio Chișinău