Proteste împotriva restricțiilor sanitare în Turcia, Olanda și Austria

  • 12 Septembrie 2021 12:29
Proteste împotriva restricțiilor sanitare în Turcia, Olanda și Austria

Mai multe manifestații împotriva restricțiilor sanitare introduse pentru combaterea pandemiei de coronavirus au avut loc sâmbătă în Olanda, Austria și Turcia. Oamenii cer ridicarea restricțiilor, dar și demisii la nivelul guvernului.

În Olanda, zeci de mii de persoane au protestat împotriva restricțiilor asupra vieții de noapte. Participanții la marș, printre care s-au numărat DJ și muzicieni, au cerut ridicarea restricțiilor impuse industriei de organizare a evenimentelor.

Organizatorii au făcut apel la proteste în zece orașe, inclusiv Amsterdam, Haga, Groningen și Maastricht.

În unele orașe, manifestațiile au fost însoțite de camioane din care cânta muzică, de DJ și de dansatori în stradă, conform agenției de presă ANP, scrie Agerpres.

În Olanda, cluburile și discotecile s-au putut redeschide la sfârșitul lui iunie, când au fost de asemenea permise festivalurile și petrecerile studențești. Totuși, la scurt timp au fost reintroduse restricții, după creșterea numărului de cazuri de infectări.

Guvernul a cerut unei comisii consultative să analizeze dacă viața de noapte ar putea fi redeschisă la sfârșit de septembrie. Închiderea impusă la mijlocul lui august trebuia inițial să rămână în vigoare până la 1 noiembrie.

În Austria, la Viena, mii de manifestanți au ieșit din nou în stradă pentru a denunța restricțiile sanitare impuse de guvernul austriac.

Cei aproximativ 2.000 de protestatari, conform datelor poliției, au cerut demisia cancelarului conservator Sebastian Kurz.

Manifestanții au purtat pancarte pe care era scris 'Opriți dictatura' sau 'Lăsați copiii în pace'.

Protestele s-au reluat de săptămâna trecută la Viena, după mai multe luni de liniște, participanții revendicându-și "datoria de a rezista în fața injustiției".

Austria a fost printre primele țări europene care au introdus un sistem de permis sanitar.

De la redeschiderea generală de la mijlocul lunii mai, trebuie să se prezinte un test negativ, un certificat anticorpi sau dovada vaccinării la hoteluri, restaurante, săli de sport, muzee, coafor sau la evenimentele sportive și culturale.

De la izbucnirea pandemiei în primăvara lui 2020, Austria, țară de 8,9 milioane de locuitori, a înregistrat aproape 11.000 de decese.

Până în acest moment, aproape 60% din populația sa este complet vaccinată, pe fondul scăderii ritmului campaniei de vaccinare.

În acest context, numărul de contaminări a reînceput să crească în ultimele săptămâni, depășind 2.000 de noi cazuri zilnice.

Cancelarul Sebastian Kurz a atras atenția în această săptămână că, în cazul în care situația se va deteriora, restricțiile pentru persoanele nevaccinate s-ar putea înăspri.

În Turcia, peste 2.000 de manifestanți au demonstrat la Istanbul împotriva noilor măsuri ale autorităților privind vaccinarea, testarea și purtarea măștilor de protecție.

Luni, guvernul turc a început să ceară dovada vaccinării sau un test negativ pentru persoanele care călătoresc cu avionul, autocarul și trenul, precum și pentru persoanele care participă la mari evenimente cum ar fi concerte sau spectacole de teatru.

Toți angajații din școli care nu sunt vaccinați trebuie să facă un test PCR de două ori pe săptămână. În spațiul public, sunt obligatorii purtarea măștii de protecție și respectarea distanțării sociale.

Aproximativ 64% dintre turci au primit două doze de vaccin. Totuși, circa 23.000 de noi cazuri apar zilnic, ceea ce l-a determinat pe ministrul Sănătății să avertizeze în această lună asupra unei "pandemii a nevaccinaților".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău