Proteste anti-Trump | Primul președinte american care a scos milioane de oamenii în stradă din prima zi de mandat - FOTO
-
22 Ianuarie 2017 12:10
Cu pălării roz pe cap, mai mult de două milioane de persoane, femei mai ales, au participat sâmbătă în Statele Unite la "Marșul femeilor", o acțiune organizată pentru apărarea drepturilor civice și contra președintelui Donald Trump, iar numeroase adunări de solidaritate au avut loc în întreaga lume,
Jumătate de milion de manifestanți la Los Angeles, conform poliției, la fel la New York, mai mult de un milion de oameni la Washington, după organizatori, și sute de mii de persoane în stradă la Chicago, Dallas, San Francisco, St Louis, Denver, Boston și în zeci de orașe americane: succesul a depășit așteptările de participare, o demonstrație de forță care ilustrează fracturile persistente ale societății americane față de al 45-lea președinte, învestit vineri.
În capitala americană, unul dintre motivele ieșirii în stradă a fost teama că Donald Trump va numi un nou judecător conservator la Curtea Supremă, ceea ce ar putea duce la repunerea în cauză a dreptului la avort.
"Trebuie ca avortul să rămână legal", susține Joan Davis, profesoară de istorie la pensie. "Este cu adevărat un drept care ar putea fi pierdut, asta ne-ar readuce în Evul Mediu", a completat ea.
Dar sloganurile demonstranților s-au referit de asemenea la toleranța pentru minorități, accesul la contracepție și apărarea planning-ului familial, protecția mediului, primirea refugiaților.
Vizibil depășiți de succes, organizatorii nu au putut să împiedice manifestanții să invadeze pașnic străzile din jurul Casei Albe, în afara itinerariului prevăzut pentru marș, cu strigăte precum "Hey hey, ho ho, Donald Trump trebuie să plece" sau "Noi suntem votul popular".
O parte a centrului capitalei SUA din jurul reședinței președintelui a fost complet paralizată timp de mai multe ore, cu vehicule blocate în mijlocul străzii.
La marș, care a fost una din cele mai mari manifestații din istoria Washingtonului, au luat cuvântul vedete precum cineastul Michael Moore, actrițele America Ferrara și Scarlett Johansson, cântăreața Alicia Keys, dar și Madonna, care a urcat pe scenă pentru a chema la o "revoluție a iubirii" și a cânta două melodii.
Mulți dintre manifestanți purtau pălării roz cu urechi de pisică ("pussy hats"), devenite simbolul opoziției față de Trump, după publicarea în timpul campaniei electorale a unei înregistrări video din 2005 în care un microfon deschis din greșeală l-a surprins făcând comentarii obscene despre femei cu un moderator de televiziune.
Mai mult de 600 de marșuri au fost de asemenea anunțate în întreaga lume.
La Londra, 100.000 de persoane au defilat, potrivit organizatorilor, mii de persoane au protestat la Sidney, 7.000 la Paris. 4.000 la Amsterdam, 2.500 la Geneva, 2.000 la Montreal, peste o mie la Mexico, aproape o mie la Tel Aviv, și sute de oameni, la Berlin, Barcelona, Roma sau Praga.
"Este ca și cum oamenii au pus capăt războiului din Vietnam", a arătat Whoopi Goldberg, la New York, iar fosta candidată democrată, Hillary Clinton, a scris pe Twitter: "Mulțumesc că vă ridicați, vorbiți și mărșăluiți pentru valorile noastre".
Donald Trump nu a comentat în mod direct aceste manifestații.
El a asistat sâmbătă dimineața la un serviciu ecumenic la catedrala din Washington. Apoi familia prezidențială a jucat bowling la Casa Albă, a indicat pe Twitter fiul său Donald Jr.
Președintele Trump s-a deplasat după-amiaza la sediul CIA, din Langley, unde i-a asigurat pe angajații CIA că îi va susține "1.000%", încercând să calmeze polemica creată de referirile sale foarte critice la adresa agenției de informații înainte de preluarea funcției.
Tot cu acest prilej, noul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, a criticat cu vehemență presa, acuzată de a fi mințit în ce privește estimarea numărului de persoane care au asistat la depunerea jurământului de către el, la Washington, cu o zi înainte.
"În mod onest, păreau un milion și jumătate de persoane, până la Washington Monument", a afirmat Trump, contra oricărei evidențe, cu prilejul unei vizite la sediul CIA, adaugă AFP.
"Privesc acel canal de televiziune și ei arătau peluze goale și vorbeau de 250.000 de persoane", a spus el. "Este o rușine", a continuat Trump.
Evocând "războiul" său în curs cu mass-media, al 45-lea președinte al SUA a apreciat că jurnaliștii fac parte "dintre ființele umane cele mai necinstite de pe pământ".
Poliția americană nu furnizează în principiu cifre în timpul manifestațiilor, dar imaginile aeriene difuzate vineri de televiziunile americane arătau o mulțime care nu ajungea până la Washington Monument și era clar inferioară cifrei de un milion și jumătate, notează AFP.
Sursa menționată adaugă că această mulțime era de asemenea mai redusă decât cea care se adunase în același loc în timpul celor două depuneri de jurământ ale lui Barack Obama, în 2009 și 2013.
În cadrul unei declarații puțin după aceea, în sala de presă de la Casa Albă, Sean Spicer, purtătorul de cuvânt al lui Trump, a criticat la rândul său cu forță jurnaliștii, denunțând tentative "rușinoase" de a minimaliza, după el, succesul popular al depunerii jurământului de către noul președinte.
"Aceasta a fost cea mai mare mulțime văzută vreodată la o învestitură", a afirmat Spicer, fără a furniza elemente concrete pentru a-și întări spusele.
"Americanii merită mai mult și, atât cât va fi mesagerul unei mișcări, Donald Trump se va adresa direct lor", a adăugat Spicer, refuzând să răspundă la cea mai mică întrebare a jurnaliștilor prezenți la Casa Albă.