Protestatarii sunt gata să anunțe GREVĂ GENERALĂ (Ziarul Național)

  • 14 Septembrie 2015 09:37
Protestatarii sunt gata să anunțe GREVĂ GENERALĂ (Ziarul Național)

Revista presei din 14 septembrie 2015

Protestatarii sunt gata să anunțe GREVĂ GENERALĂ, dacă nu vor fi organizate alegeri anticipate, scrie Ziarul Național. La protestul organizat de Platforma civică „Demnitate și Adevăr” s-a votat o rezoluție prin care protestatarii insistă ca autoritățile să le îndeplinească revendicările. De această dată, ei solicită îndeplinirea etapizată a revendicărilor care să se încheie cu organizarea alegerilor anticipate „cel mai probabil în primăvara 2016”, în caz contrar avertizează că vor recurge „la pichete, marșuri de protest, dar și la declararea unei greve generale sau la alte acțiuni de nesupunere civică” pe tot teritoriul Republicii Moldova, scrie Ziarul Național.

Evenimentul Zilei publică REZOLUȚIA protestului din 13 septembrie: O mișcare politică de alternativă și un guvern de încredere populară – rezumă publicația. Protestatarii mai anunță amplificarea acțiunilor de protest, inclusiv prin organizarea pichetelor și a marșurilor; declanșarea unei Greve Generale și a altor acțiuni de nesupunere civică.

Protestatarii nu renunță la DEMISIA guvernării. Unioniștii, parte a protestului, titrează Timpul. La protest s-a alăturat și organizația nonguvernamentală „Tinerii Moldovei” care pledează pentru unirea Moldovei cu România. Tinerii susțin că au fost bruscați de un grup de protestatari și câțiva reprezentanți ai organizației DA. Ulterior, platforma le-a permis activiștilor să se alăture protestului. „Avem aceleași revendicări cu Platforma, însă avem o soluție mult mai simplă și anume Unirea. În acest fel, corupția va fi lichidată, hoții – puși la pușcărie, iar noi vom deveni cetățeni ai Europei”, afirmă „Tinerii Moldovei”.

„Mișcarea dadaistă” este, în esență, neo-marxistă, susține Ion Mischevca în Adevărul. Pe fundalul nemulțumirilor îndreptățite ale populației pauperizate și în contextul tumultuos al protestelor permanentizate din centrul Chișinăului, s-a neglijat un aspect definitoriu oricăror mișcări de amploare: ideologia. Autorul  comentează discursurile platformei Da care, potrivit publicației ”abundă de expresii cripto-comuniste: „segmente sociale”, „criminalii de la guvernare”, „noi suntem poporul” etc. Totodată, crearea a tot felul de comisii, comitete, „grupuri de intermediere și reprezentare” sunt inspirate din statutele formațiunilor politice de stânga. Însă, cea mai peremptorie dovadă a afinității ideologice marxiste o reprezintă divizarea societății în „ai lor” și „ai noștri”, și, mai ales, preluarea conceptului de „luptă de clasă”, scrie Adevărul. Totodată, autorul denunță faptul că au fost eliminați unioniștii de la acțiunea de protest.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău