Protestatarii sunt gata să anunțe GREVĂ GENERALĂ (Ziarul Național)

  • 14 Septembrie 2015 09:37
Protestatarii sunt gata să anunțe GREVĂ GENERALĂ (Ziarul Național)

Revista presei din 14 septembrie 2015

Protestatarii sunt gata să anunțe GREVĂ GENERALĂ, dacă nu vor fi organizate alegeri anticipate, scrie Ziarul Național. La protestul organizat de Platforma civică „Demnitate și Adevăr” s-a votat o rezoluție prin care protestatarii insistă ca autoritățile să le îndeplinească revendicările. De această dată, ei solicită îndeplinirea etapizată a revendicărilor care să se încheie cu organizarea alegerilor anticipate „cel mai probabil în primăvara 2016”, în caz contrar avertizează că vor recurge „la pichete, marșuri de protest, dar și la declararea unei greve generale sau la alte acțiuni de nesupunere civică” pe tot teritoriul Republicii Moldova, scrie Ziarul Național.

Evenimentul Zilei publică REZOLUŢIA protestului din 13 septembrie: O mişcare politică de alternativă şi un guvern de încredere populară – rezumă publicația. Protestatarii mai anunță amplificarea acţiunilor de protest, inclusiv prin organizarea pichetelor şi a marşurilor; declanşarea unei Greve Generale şi a altor acţiuni de nesupunere civică.

Protestatarii nu renunță la DEMISIA guvernării. Unioniștii, parte a protestului, titrează Timpul. La protest s-a alăturat și organizația nonguvernamentală „Tinerii Moldovei” care pledează pentru unirea Moldovei cu România. Tinerii susțin că au fost bruscați de un grup de protestatari și câțiva reprezentanți ai organizației DA. Ulterior, platforma le-a permis activiștilor să se alăture protestului. „Avem aceleași revendicări cu Platforma, însă avem o soluție mult mai simplă și anume Unirea. În acest fel, corupția va fi lichidată, hoții – puși la pușcărie, iar noi vom deveni cetățeni ai Europei”, afirmă „Tinerii Moldovei”.

„Mişcarea dadaistă” este, în esenţă, neo-marxistă, susține Ion Mischevca în Adevărul. Pe fundalul nemulţumirilor îndreptăţite ale populaţiei pauperizate şi în contextul tumultuos al protestelor permanentizate din centrul Chişinăului, s-a neglijat un aspect definitoriu oricăror mişcări de amploare: ideologia. Autorul  comentează discursurile platformei Da care, potrivit publicației ”abundă de expresii cripto-comuniste: „segmente sociale”, „criminalii de la guvernare”, „noi suntem poporul” etc. Totodată, crearea a tot felul de comisii, comitete, „grupuri de intermediere şi reprezentare” sunt inspirate din statutele formaţiunilor politice de stânga. Însă, cea mai peremptorie dovadă a afinităţii ideologice marxiste o reprezintă divizarea societăţii în „ai lor” şi „ai noştri”, şi, mai ales, preluarea conceptului de „luptă de clasă”, scrie Adevărul. Totodată, autorul denunță faptul că au fost eliminați unioniştii de la acţiunea de protest.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
3,65 °C
câțiva nori
Umiditate:47 %
Vint:5,1 m/s
Thu
1 °C
Fri
1 °C
Sat
1 °C
Sun
2 °C
Mon
4 °C

Curs oficial BNM 22 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5542 0.0963
USD 17.6060 0.0550
RON 4.0921 0.0206
UAH 0.7257 0.0056
RUB 0.2851 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău