Protest la Guvern

  • 09 Noiembrie 2020 13:30
Protest la Guvern

Mai mulți veterani ai războiului de la Nistru au organizat astăzi, 9 noiembrie, o acțiune de protest în fața Guvernului. Aceștia se plâng că, deși autoritățile le-au promis multe, nu au realizat nimic pentru cei care au luptat pentru integritatea statului. Veterani au scandat: „Rușine!”, „Jos corupția!”, „Hoții!”, transmite IPN.

Andrei Colța, participant la acțiune, spune că acest proteste este împotriva funcționarilor care nu-și îndeplinesc promisiunile față de veteranii de război. Potrivit lui, veteranilor de război cu grade de dizabilitate li s-a promis că, în caz de necesitate, după prima cerere, vor fi internați în spitale. Altora li s-au promis, de 20 de ani, că le vor fi oferite locuințe și, chiar dacă există decizii de judecată, acest lucru așa și nu s-a întâmplat.

Bărbatul spune că protestul nu are culoare politică, durează de ani de zile. În opinia sa, problemele nu sunt rezolvate pentru că în structurile de stat sunt hoți care „fură statul, fură veteranii, fură pensionarii și întreaga populație”.

Președinte Mișcării refugiaților transnistreni, Anatolie Bîzgu, a declarat că, de la începutul lunii iunie, Consiliul național pentru problemele veteranilor de război de pe lângă premier, al cărui membru este, nu s-a întrunit. Potrivit lui, toate problemele care au fost enunțate de veterani nu au fost soluționate. Nu a fost adoptat nici Planul de acțiuni „Memorie. Onoare. Respect”, care este elaborat deja de un an.

Anatolie Bîzgu a menționat că există decizii ale instanțelor de judecată cu privire la asigurarea cu spațiul locativ a veteranilor de război și a persoanelor care au activat în organele de poliție. Și există cel puțin 30 de veterani care dețin decizii judecătorești irevocabile, prin care statul e obligat să le ofere locuințe, dar acest lucru nu se întâmplă.

Anatolie Bîzgu a mai spus că veteranii au înaintat demersuri prin care au solicitat ca funeraliile veteranilor să fie gratuite, iar cei care au decorațiuni de stat să fie petrecuți pe ultimul drum cu onoruri militare.

Participanții la acțiunea de protest solicită convocarea cât mai urgentă a Consiliului național pentru problemele veteranilor de război de pe lângă prim-ministru.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
-8
Nori împrăștiați
Umiditate:62 %
Vint:3,09 m/s
Mon
-7
Tue
-7
Wed
-3
Thu
0
Fri
2

Curs oficial BNM 16 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.9996 -0.0000
USD 17.2814 -0.0000
RON 4.3095 -0.0000
UAH 0.6162 -0.0000
RUB 0.2358 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău