PROTEST | Angajați ai Î. S. ”Calea Ferată din Moldova” pichetează sediul Guvernului

  • 11 Martie 2017 11:04
PROTEST | Angajați ai Î. S. ”Calea Ferată din Moldova” pichetează sediul Guvernului
Captură video

Circa 200 de angajați ai Întreprinderii de Stat ”Calea Ferată din Moldova” pichetează sediul Guvernului și cer autorităților salarii decente și achitarea restanțelor la plata contribuțiilor lunare.

Protestul a început în scuarul Gării Feroviare din Chișinău, de unde coloana de manifestanți s-a deplasat până în fața cladirii Executivului, unde aceștia scandează ”Salarii!” și ”Vrem să trăim decent!”.

Principala revendicare a manifestanților este achitarea, pana la 31 martie 2017, a restantelor la salarii, care la moment, potrivit lor,  depașesc suma de 130 de milioane de lei. Angajații CFM mai cer compensarea pierderilor cauzate de neachitarea la timp a salariului pentru fiecare angajat.

Amintim că problemele salariale la CFM persistă deja de câțiva ani, iar tentativele Sindicatelor și autorităților de a o soluționa deocamdată nu au dat rezultate.  Pentru a eficientiza CFM numărul angajaților ar urma să fie redus de câteva ori, iar întreprinderea să fie modernizată.

În acest sens întreprinderea ar urma să fie separată în trei, iar numărul angajaților redus cu cel puțin 3.000. Totodată au fost prevăzute investiți de câteva miliarde de lei în modernizarea întreprinderii. În anul 2016 BERD și BEI au semnat acorduri de finanțare a CFM în valoare de 105 milioane de euro. Banii însă nu pot fi accesați din cauza că Calea Ferată nu are ce pune în gaj pentru a acoperi contravaloarea sumelor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:46 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău