Propunerea lui Pavel Filip referitor la prevederile privind agitația electorală în ziua alegerilor, după ce acestea au fost votate în prima lectură în Parlament

  • 21 Noiembrie 2018 16:09
Propunerea lui Pavel Filip referitor la prevederile privind agitația electorală în ziua alegerilor, după ce acestea au fost votate în prima lectură în Parlament

Guvernul a avizat pozitiv inițiativa legislativă care permite desfășurarea agitației electorale în ziua tăcerii și în cea a alegerilor, cu excepția secțiilor de votare și pe o rază de 100 de metri de la acestea.

Totuși, premierul Pavel Filip le-a propus deputaților, care au votat deja proiectul în prima lectură, ca agitația să fie interzisă doar pe teritoriul secției de votare, deoarece ar fi dificil de măsurat raza de 100 de metri.

Amenda pentru nerespectarea noilor prevederi va constitui de la 300 la 600 de lei, pentru persoane fizice și de la 1 200 la 1 500 de lei pentru persoanele cu funcție de răspundere sau concurenții electorali.

Proiectul a fost elaborat de Comisia juridică a Parlamentului în urma unei analize a cadrului legal care a stat la baza invalidării alegerilor din acest an pentru primăria Chișinăului, câștigate de liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

Alegerile au fost atunci anulate de instanța de judecată pe motiv că în ziua alegerilor candidații au făcut apeluri de ieșire la vot pe rețele de socializare. Invalidarea scrutinului municipal a dus la suspendarea finanțărilor europene pentru Republica Moldova, din cauza încălcării principiilor democratice.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău