Propunerea lui Igor Dodon ca statul să se împrumute de la BNM pentru a ajuta mediul de afaceri și cetățenii în contextul pandemiei a provocat un val de critici. Expert: S-a pus greșit accentul. Nu este vorba de lipsă de resurse

  • 06 Aprilie 2021 13:12
Propunerea lui Igor Dodon ca statul să se împrumute de la BNM pentru a ajuta mediul de afaceri și cetățenii în contextul pandemiei a provocat un val de critici. Expert: S-a pus greșit accentul. Nu este vorba de lipsă de resurse

Propunerea liderului Partidului Socialiștilor, Igor Dodon ca statul să se împrumute de la Banca Națională pentru a ajuta mediul de afaceri și cetățenii în contextul crizei pandemice a provocat un val de critici, atât din partea Băncii Centrale, cât și a experților, care precizează că legislația nu permite o astfel de operațiune, dar și odată acceptată, ar provoca pagube imense, inclusiv devalorizarea leului și creșterea prețurilor.

Igor Dodon a propus zilele trecute Guvernului să împrumute de la Banca Națională între 10 și 20 de miliarde de lei pentru a ajuta cetățenii și agenții economici pe perioada stării de urgență.

Banca Națională a precizat însă că legea interzice acordarea oricărei asistențe financiare statului și structurilor acestuia. Creditarea statului sau a businessului este asigurată de instituțiile financiare bancare și cele nebancare, în situația în care în prezent, în sectorul bancar există suficiente lichidități, potrivit unui comentariu oferit de BNM. Instituția mai precizează că orice împrumut de la Banca Centrală pentru stat ar însemna o emisie suplimentară de monedă, ceea ce ar duce la creșterea inevitabilă a prețurilor și, în consecință la sărăcirea populației, fiind afectate cele mai vulnerabile pături ale societății.

De asemenea, analiștii economici de la Expert-Grup menționează că un eventual împrumut din partea BNM statului, în special în proporții atât de mari va crea presiuni inflaționiste, va deprecia moneda națională, va submina creșterea economică, va duce la reducerea locurilor de muncă și la înrăutățirea condițiilor de trai a populației.

Expertul economic Sergiu Gaibu consideră că cea mai mare problemă pentru bugetul de stat nu este lipsa de fonduri, dar gestionarea ineficientă și frauduloasă a acestora.

„S-a pus greșit accentul. Nu este vorba de lipsă de resurse. Resurse sunt, ba sunt chiar resurse nevalorificate din cele internaționale din cauza incapacității de valorificare și administrare coerentă. Problema principală este conceperea unor programe fiabile, administrarea corectă și reducerea delapidării de fonduri”, a afirmat expertul. 

Amintim că Igor Dodon a mai propus și la sfârșitul anului 2019 ca statul să utilizeze o parte din fondurile de rezervă ale Băncii Naționale, dar și atunci inițiativa sa a fost criticată de BNM și de experți, care au calificat-o ”populistă”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău