Propunerea CEC privind numărul de secții de votare deschise peste hotare la prezidențiale | Promo-LEX: Trezește suspiciuni în condițiile în care a fost transmisă înainte de finalizarea procesului de înregistrare prealabilă

  • 17 Septembrie 2020 13:37
Propunerea CEC privind numărul de secții de votare deschise peste hotare la prezidențiale | Promo-LEX: Trezește suspiciuni în condițiile în care a fost transmisă înainte de finalizarea procesului de înregistrare prealabilă

Comisia Electorală Centrală propune deschiderea a 202 secții de votare peste hotare la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Este dublu față de alegerile precedente și se observă o majorare semnificativă a secțiilor de votare în Rusia, chiar dacă participarea la scrutinul precedent, precum și numărul de persoane care s-au înregistrat prealabil nu justifică o astfel de majorare. Experții tratează cu suspiciune propunerea CEC.

Comisia Electorală Centrală a transmis încă la 11 septembrie Ministerului de  Externe propunerile sale privind deschiderea secțiilor de votare peste hotare. Asta chiar dacă procedura de înregistrare prealabilă a alegătorilor aflați peste hotare s-a încheiat abia pe 16 septembrie.

CEC propune deschiderea a 202 secții, adică dublu față de alegerile prezidențiale precedente dar și față de parlamentarele de anul trecut. Cea mai mare creștere se atestă în cazul secțiilor de votare din Rusia – de la 11 la alegerile din 2019, la 38, conform propunerii CEC din acest an.

Nu este clar cum se explică această majorare de aproape 4 ori în condițiile în care la scrutinul de anul trecut doar aproximativ 4500 de cetățeni au votat în cele 11 secții deschise în Federația Rusă, în comparație cu aproximativ 6.000 care au votat în Franța la 7 secții, sau peste 6600 care au votat în Marea Britanie la 4 secții de votare. În România, unde au fost deschise 12 secții au votat peste 9.000 de alegători, adică de două ori mai mult decât în Rusia cu aproximativ același număr de secții. În schimb, se propune să fie doar 3 secții în plus în România, în comparație cu o creștere cu 27 de secții în Rusia.

Nici rezultatele înregistrării prealabile nu justifică un număr atât de mare de secții în Rusia în comparație cu alte state. Spre exemplu din cei 60.000 de cetățeni care s-au înregistrat prealabil, aproximativ 6.200 sunt din Federația Rusă, adică ceva mai mult de 10%, în timp ce autoritatea electorală propune ca aproape 20 la sută din secțiile de peste hotare să fie deschise în acest stat. Numărul de alegători care s-au înregistrat în Marea Britanie și Germania este mai mare, dar în aceste state CEC propune să fie deschise un număr cu mult mai mic de secții de votare în comparație cu Rusia.

Propunerea CEC îngrijorează societatea civilă. Șeful Misiunii de observare a alegerilor din cadrul Asociației Promo-Lex, Pavel Postică, a declarat că propunerea Comisiei trezește suspiciuni în condițiile în care a fost transmisă înainte de finalizarea procesului de înregistrare prealabilă. În plus, el a arătat că bugetul prevede posibilitatea deschiderii doar a 150 de secții de vot peste hotare.

Secretarul CEC, Maxim Lebedinschi a comentat pentru Radio Chișinău că documentul transmis Ministerului de Externe este doar o propunere, iar o decizie finală va fi luată și după dezbateri publice. El a explicat graba cu care CEC a transmis propunerea, fără a aștepta finalizarea înregistrării prealabile, prin faptul că diplomația moldovenească trebuie să reușească să discute cu statele gazdă posibilitatea deschiderii secțiilor de votare în afara misiunilor.

Potrivit Codului electoral, numărul secțiilor de votare se stabilește în funcție de numărul de alegători care au participat la scrutinul precedent, pe baza înregistrării prealabile a votanților din străinătate, dar și pe baza informațiilor obținute de către Ministerul de Externe privind numărul de cetățeni moldoveni aflați în țara respectivă.

Amintim că la alegerile prezidențiale precedente, la primul tur de scrutin au participat aproximativ 66 de mii de alegători din afara țării, iar la turul doi - aproximativ 138 de mii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău