Promo-LEX | Veteranul războiului de pe Nistru, Iurie Coțofan, reținut de către administrația ilegală de la Tiraspol, a fost eliberat după câteva ore

  • 01 Decembrie 2021 15:59
Promo-LEX | Veteranul războiului de pe Nistru, Iurie Coțofan, reținut de către administrația ilegală de la Tiraspol, a fost eliberat după câteva ore

Reprezentanții ”mbg-ului” din regiunea transnistreană l-au reținut astăzi la pretinsul post de control dintre localitățile Corjova și Cocieri pe Iurie Coțofan, veteran al războiului de pe Nistru, activist civic pentru drepturile omului și consilier local din satul Corjova, anunță Asociația Promo-LEX.

Potrivit Asociației, Iurie Coțofan a fost reținut în timp ce se întorcea din or. Dubăsari. Ulterior, acesta a fost escortat la sediul așa-numitului ”mgb” din or. Dubăsari, fiindu-i ridicat buletinul, sub pretextul încălcării presupusei interdicții de acces în regiunea transnistreană. Mai mult de 2 ore, Iurie Coțofan a fost forțat să aștepte un răspuns afara, în frig, timp în care nu i s-a permis să părăsească perimetrul sediului ”mgb”. Acest fapt poate fi calificat nu doar ca o reținere de facto, dar și ca o metodă de intimidare, utilizată de structurile de forță. În jurul orei 13:00, reprezentanții ”mgb-ului” i-au returnat buletinul și i-au confirmat interdicția de acces în regiune, mai menționează Promo-LEX.
 
Amintim că în luna august 2020, Iurie Coțofan, împreună cu un alt veteran al războiului de pe Nistru, Victor Timuș au fost reținuți de către pretinșii grăniceri, ulterior acestora li s-au înmânat ”avizele” emise de către ”MGB-ul” local cu privire la interzicerea accesului în regiunea transnistreană. 
 
Asociația Promo-LEX reiterează existența fenomenului aplicării interdicțiilor de acces în regiunea transnistreană, dar și reținerile repetate, săvârșite de către reprezentanții structurilor paramilitare din stânga Nistrului.
 
În acest context, solicită autorităților constituționale, inclusiv Biroului Politici de Reintegrare, să depună eforturi suplimentare și eficiente pentru a rezolva definitiv problema accesului liber în regiunea transnistreană, în special pentru locuitorii acestui teritoriu.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău