Promo-LEX | Transportarea organizată a alegătorilor, oferirea recompenselor materiale pentru a determina votarea unui anumit candidat, dar și nesigilarea corespunzătoare a urnelor, printre incidentele de la alegeri
-
02 Noiembrie 2020 12:58
Transportarea organizată a alegătorilor, oferirea recompenselor materiale pentru a determina votarea unui anumit candidat, dar și nesigilarea corespunzătoare a urnelor sunt câteva dintre incidentele raportate de către observatorii Promo-LEX în timpul desfășurării scrutinului prezidențial. Potrivit șefului Misiunii de Observare a alegerilor, Pavel Postică, Parlamentul ar trebui să aibă elaboreze și să implementeze mecanisme alternative pentru exercitarea dreptului la vot, având în vedere condițiile în care s-a desfășurat scrutinul din 1 noiembrie 2020.
Alegerile prezidențiale au fost monitorizate de către 608 observatori de la Promo-LEX care au fost prezenți în câte una din secțiile de votare de pe teritoriul Republicii Moldova, cu excepția celor deschise pentru alegătorii din stânga Nistrului. De asemenea, nu au fost monitorizate secțiile de votare din străinătate.
Obsevatorii au raportat peste 230 de cazuri când secțiile de votare nu erau adaptate pentru alegătorii cu dificultăți locomotorii. În opt secții de votare au fost raportate cazuri când urnele nu au fost sigilate corespunzător sau sigiliile erau deteriorate.
De asemenea, au fost înregistrate șapte cazuri de restricționare a accesului în secțiile de votare a alegătorilor care manifestă simptome specifice COVID-19.
Au fost raportate și cinci cazuri de tentative sau chiar situații de oferire a recompenselor materiale pentru exercitarea votului în apropierea secțiilor de votare. Observatorii au înregistrat și cazuri de transportare organizată a alegătorilor, menționează șeful Misiunii de Observare Promo-LEX, Pavel Postică.
„Transportarea organizată a alegătorilor – 11 cazuri din eșantion, înseamnă că putem estima cel puțin 37 de cazuri la nivel național. Deficiențe în listele electorale – 21 de cazuri eșantion. Putem estima 40 de cazuri la nivel național”, a precizat Pavel Postică.
Observatorii Promo-Lex au constatat 27 de erori în procesele verbate completate de către funcționarii electorali.
Șeful Misiunii de Observare Promo-LEX, Pavel Postică, a menționat că la următorul scrutin, Parlamentul trebuie să implementeze metode alternative de votare.
„Parlamentul Republicii Moldova are obligația morală să implementaeze mecanisme alternative de vot așa încât toți alegătorii care vor să voteze, care beneficiază de acest drept să poată să facă acest lucru nu doar prin metodele tradiționale cu care ne-am deprins noi până la momentul de față prin prezentarea directă la secția de votare, dar și prin mecanisme alternative. Pentru următorul scrutin obișnuit, cel mai probabil, ar fi bine să fie puse pe tapet în prim plan inițiative legislative care să permită alegătorilor, inclusiv, din diasporă și din stânga Nistrului”, a afirmat reprezentantul Promo-LEX.
La alegerile prezidențiale de duminică, pe teritoriul Rep. Moldova au fost deschise, în total, 1962 de secții de votare, iar peste hotare -139.