Promo-LEX: Rusia ar urma să plăteaască aproape 37 000 de euro despăgubiri pentru încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, în urma unei decizii a CEDO
-
21 Februarie 15:18
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a recunosut violarea drepturilor omului în cauza Lypovchenko și Halabudenco împotriva Rep. Moldova și Federației Ruse. Statul rus ar urma să plătească reclamanților un prejudiciu în valoare totală de aproape 37 de mii de euro. Este prima hotărâre a CEDO pronunțată cu referire la încălcări ale drepturilor omului în regiunea transnistreană, după 2 ani de la începerea războiului din Ucraina, transmite Radio Chișinău.
În fața Curții de la Strasbourg, reclamantul Lypovcenko a invocat dreptul de a nu fi supus torturii, dreptul la libertate, la o justiție echitabilă, la un remediu efectiv și dreptul de a sesiza Curtea.
Plângerile lui Oleg Halabudenco au fost legate de interferența cu activitățile sale profesionale, confiscarea proprietății și restricțiile impuse asupra libertății sale de circulație, precum și de lipsa unui remediu efectiv pentru aceste încălcări.
„Unul condamnat la 3 ani și jumătate, reținut din 2015, pentru extremism, pentru faptul că avea notat într-un caiet personal frază: „În Transnistria se poate de făcut ordine doar dacă vor fi introduse forțele ONU”, a declarat avocatul Promo-Lex Alexandru Postica..
În cazul celui de-al doilea dosar, anexat la primul, al lui Oleg Halabudenco, s-a constatat un șir de violări ale Convenției Europene. Acestuia i-a fost înscenat un caz de luare de mită și a fost reținut pentru câteva zile în anul 2016, fiind plasat în detenție preventivă. Instanța l-a eliberat sub cauțiune, dânsul fiind nevoit să achite o sumă destul de mare această cauțiune. Ulterior, i s-a impus interdicția de a părăsi regiunea”.
Federația Rusă a prezentat o descriere eronată a „sistemului judiciar” al „republicii moldovenești nistrene”, susținând, în mod nefondat, că acesta respectă standardele Convenției Europene a Drepturilor Omului. Curtea nu a acceptat acest argument, a spus avocatul „Promo-LEX” Vadim Vieru
„A avut loc o bătălie juridică dintre reprezentanții părților, avocații Asociației Promo-Lex și Guvernul Federației Ruse, unde Guvernul Fed. Ruse, a încetat să prezinte anumite argumente, unul dintre ele fiind pe motiv că sistemul din regiunea transnitreană, chiar dacă e nerecunsocut, ar atinge anumite stadarde pentru drepturile omului și ar putea fi utilizat de către reclamanți din regiunea transnistreană. Curtea Europeană nu a acceptat acest argument”, a precizat Vadim Vieru.
Guvernul Federației Ruse ar urma să plătească daune de 30 de mii de euro reclamantului Lypovcenko și de 6500 de euro reclamantului Oleg Halabudenco.
Până în prezent au fost pronunțate peste 50 de hotărâri în legătură cu încălcări ale dreptului omului în regiunea transnistreană, dintre care 41 au fost asistate de către avocații din cadrul Asociației „Promo-LEX”.