Promo-LEX recomandă deputaților să consulte „pe larg” proiectul care interzice reprezentanților partidului ȘOR, declarat neconstituțional, să participe la alegeri

  • 12 Iulie 2023 15:12
Promo-LEX recomandă deputaților să consulte „pe larg” proiectul care interzice reprezentanților partidului ȘOR, declarat neconstituțional, să participe la alegeri

Asociația Promo-LEX apreciază inițiativa de modificare a legislației electorale în vederea interzicerii fruntașilor Șor să participe la alegeri, însă recomandă deputaților să consulte „pe larg” proiectul cu partidele politice și actorii interesați, inclusiv cu Comisia de la Veneția. Într-un comunicat de presă, reprezentanții Asociației au amintit că nu este recomandată modificarea cadrului legal electoral înainte de alegeri sau în timpul perioadei electorale, întrucât a fost deja stabilită data scrutinului electoral, transmite Radio Chișinău.

„De principiu, Asociația Promo-LEX apreciază inițiativa autorilor de amendare a cadrului legal pentru a asigura executarea și implementarea Hotărârii Curții Constituționale nr.10/2023 privind controlul constituționalității Partidului Politic „Șor”. În același timp, atragem atenția asupra necesității respectării principiului proporționalității la stabilirea categoriilor de persoane care ar fi incluse în lista celor cu restricții a dreptului de a fi ales”, se arată în comunicatul Promo-LEX.

Reprezentanții Asociației menționează faptul că modificarea cadrului legal electoral înainte de alegeri sau în timpul perioadei electorale nu este recomandată, în contextul în care alegerile locale generale au fost stabile pentru 5 noiembrie 2023 și perioada electorală va începe la 7 august 2023. 

Promo-LEX mai notează că autorii proiectului intenționează să introducă și să aplice o interdicție cu efect retroactiv, or la momentul pronunțării Hotărârii Curții Constituționale o asemenea interdicție sau un asemenea efect al declarării neconstituționale a partidului nu era prevăzut în legislație sau în Hotărârea Înaltei Curți.

„Necesită examinare suplimentară dacă privarea de dreptul de a fi ales – care este o restricție individuală, poate fi introdusă în legislație și aplicată în cazul declarării neconstituționale a partidului politic – care este o sancțiune aplicată unei entități juridice, nefiind stabilită responsabilitatea sau vinovăția individuală a unei persoane”, se mai arată în comunicat.

În acest sens, Promo-LEX recomandă autorilor proiectului și Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului să examineze suplimentar necesitatea și proporționalitatea propunerii privind includerea unui nou temei de restricționare a dreptului de a fi ales.

De asemenea, recomandă să desfășoare consultări publice largi la acest subiect și să solicite xpertiza juridică asupra proiectului, în special asupra prevederii propuse de modificare a Codului electoral, și să solicite Opinia Comisiei de la Veneția privind restricționarea dreptului de a fi ales.

Amintim că marți, 11 iulie, deputata PAS Olesea Stamate a înregistrat un proiect de lege privind completarea Codului electoral, care să restricționeze dreptul de a participa la alegeri a persoanelor cu funcții cheie sau a celor de pe listele de supleanți ale partidelor care au fost declarate neconstitiționale pe o perioadă de trei ani de la pronunțarea hotărârii Curții Constituționale. 



 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,6 m/s
Sun
4
Mon
6
Tue
5
Wed
5
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău