Promo-LEX: Medici, farmaciști și agricultori nu pot ajunge în Cocieri și Corjova. Blocuri de beton și grămezi de pământ sunt instalate ilegal și blochează intarea în sate

  • 30 Martie 14:35
Promo-LEX: Medici, farmaciști și agricultori nu pot ajunge în Cocieri și Corjova. Blocuri de beton și grămezi de pământ sunt instalate ilegal și blochează intarea în sate

Asociația Promo-LEX face un apel pubic cu privire la lichidarea impedimentelor în libera circulație instalate și menținute ilegal de către administrația regiunii transnistrene în localitățile Corjova și Cocieri

Potrivit unui comunicat al Asociației: „Odată cu instituirea stării de urgență în stânga Nistrului la data de 17 martie 2020, în localitățile Cocieri și Corjova din raionul Dubăsari au fost blocate o mare parte a drumurilor ce fac legătură între satele comunei Cocieri și Corjova. Pe drumurile principale, aceste blocaje sunt constituite din reprezentanți ai ”serviciului de grăniceri”, fiind libere să circule și să monitorizeze. Iar pe drumurile adiacente, blocajele sunt formate din blocuri de beton, grămezi de pământ sau alte impedimente create artificial pentru a nu admite circulația.

Astfel, pe de-o parte, aceste blocaje au fost instalate în lipsa unor coordonări și decizii ale Comisiei Unificate de Control, deci contrar garanțiilor specifice pentru Zona de Securitate stabilite prin Acordul privind principiile reglementării pașnice a conflictului armat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, din 21 iulie 1992. Iar pe de altă parte, amplasarea acestora în localități aflate sub controlul autorităților constituționale de la Chișinău nu este proporțională și constituie o premisă serioasă în încălcarea flagrantă a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Odată cu instalarea posturilor și interzicerea accesului prin ele, au suferit și continuă să sufere și în prezent mai multe categorii de persoane care au nevoie în mod imperativ să circule: medici și farmaciști, agricultori, dar și alte categorii de persoane care activează în instituții de stat. Suplimentar, chiar dacă aceste posturi au fost instalate în localitățile Cocieri și Corjova, consecințele se răsfrâng și asupra locuitorilor localităților Molovata Nouă, Roghi și Vasilevca.

Mai mult ca atât, locuitorii acestor localități sunt indignați de lipsa de reacție a autorităților publice centrale constituționale. În pofida, sesizărilor făcute de Asociația Promo-LEX la data de 24.03.2020 cât și a administrației publice locale din Cocieri din 27.03.2020, situația nu s-a schimbat. Or, în aceste momente și în acest context, locuitorii localităților menționate au nevoie de susținere și acțiuni prompte mai mult ca niciodată.

Locuitorii acestei regiuni au temerea rezonabilă că instalarea arbitrară, menținerea nejustificată și de lungă durată a acestor posturi de control, riscă să ciopârțească și mai mult localitățile Cocieri și Corjova. Or, prin aceleași metode, regimul de la Tiraspol a amplasat în trecut posturi de control și în alte regiuni ale zonei de securitate.”

În contextul circumstanțelor descrise mai sus, Asociația Promo-LEX solicotă Guvernului Republici Moldova și Comisiei Unificate de Control - să identifice în regim de urgență posibilități de a lichida oricare blocaje a satelor Cocieri și Corjova, r. Dubăsari.

Convocarea ședinței Grupului de lucru pentru drepturile omului, cu participarea experților sectoriali de pe ambele maluri ale Nistrului, precum și a mediatorilor și observatorilor în formatul de negocieri „5+2”, pentru discutarea subiectului sus menționat.

Procuraturii Generale - să investigheze situația descrisă mai sus prin prisma prevederilor Codului Penal, după caz, să pornească o cauză penală.

Misiunilor diplomatice - să monitorizeze situația respectării drepturilor și libertăților locuitorilor localităților Cocieri și Corjova”, se mai spune în Apel.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
15
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:2,6 m/s
Sat
22
Sun
21
Mon
22
Tue
23
Wed
24

Curs oficial BNM 05 Iunie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4833 -0.0546
USD 17.3920 -0.0487
RON 4.0272 -0.0103
UAH 0.6518 -0.0018
RUB 0.2515 -0.0018
Arhivă Radio Chișinău