Promo-LEX | Lipsa voinței politice și neîncrederea cetățenilor în procesele electorale – principalele bariere în calea adoptării votului electronic

  • 20 Iunie 2023 12:08
Promo-LEX | Lipsa voinței politice și neîncrederea cetățenilor în procesele electorale – principalele bariere în calea adoptării votului electronic

Lipsa unui suport solid și ferm din partea partidelor politice, în special a celor parlamentare, inclusiv a partidului de guvernământ, și neîncrederea cetățenilor Republicii Moldova în procesele electorale sunt principalele impedimente în implementarea votului prin internet. Este concluzia enunțată de Directorul de Program Promo-LEX, Nicolae Panfil, în cadrul Conferinței internaționale cu genericul: Votul electronic și utilizarea tehnologiilor informaționale (TIC) în alegeri „Să facem un bilanț și să mergem înainte”, care s-a desfășurat, pe 16 iunie, la Strasbourg.

Nicolae Panfil a apreciat deschiderea și asumarea publică, fără precedent, din partea CEC, a responsabilității de a dezvolta, testa și implementa un sistem de vot prin internet, precizând că o astfel de atitudine și abordare a problemei a fost impulsionată, în ultimii ani, de mai mulți factori, între care numărul mare de alegători care votează în afara țării, problemele cu care se confruntau aceștia în procesul de exercitare a votului, dar și pandemia de Covid-19.

Entuziasmul și deschiderea autorității electorale nu sunt însă suficiente. E nevoie de un efort complex, interinstituțional și cuprinzător, la nivel de societate, și de o comunicare, informare și promovare mai eficientă a soluției votului electronic ca alternativă bazată pe utilizarea tehnologiei informaționale.

„Astăzi în Republica Moldova intenția autorităților electorale de a dezvolta și implementa votul prin internet pare să meargă mai curând pe contrasens cu mesajele și viziunile partidelor politice la acest subiect. Nu există din păcate un suport solid și ferm din partea partidelor politice, în special a celor din Parlament, inclusiv a partidului de guvernământ pentru votul prin Internet”, a precizat Panfil.

Reticența partidelor are câteva posibile explicații, inclusiv nivelul sporit de necunoaștere a modului cum funcționează votul prin internet și nedorința de a-și asuma riscurile politice pentru adoptarea votului prin internet, dar și a consecințelor neîncrederii populare în cazul în care nu ar reuși să convingă cetățenii despre fiabilitatea și corectitudinea aplicării acestei metode alternative de vot.

Cu referire la al doilea aspect – neîncrederea cetățenilor în procesele electorale – Nicolae Panfil a remarcat printre cauze polarizarea politică excesivă, lipsa încrederii în instituțiile publice, inclusiv în organele electorale și incapacitatea liderilor politici de a livra rezultatele promise. Un impact masiv asupra percepțiilor cetățenilor îl are și spațiul informațional, mai ales dacă aceștia nu sunt bine informați sau în mod activ dezinformați. „Ne putem aștepta ca o informație eronată sau tendențioasă despre un posibil incident legat de votul prin internet să fie multiplicată și distribuită atât de rapid, încât nu va mai putea fi controlată sau dezmințită în mod eficient. În această perioadă grea, cu un război de agresiune neprovocat și nejustificat al Federației Ruse în Ucraina, dar și în condițiile unui război hibrid și a dezinformării prin care trece Republica Moldova, riscurile de a avea astfel de consecințe, în eventualitatea implementării votului prin internet, sporesc exponențial”, a menționat Directorul de Program Promo-LEX.

Nicolae Panfil a remarcat totuși că, în pofida percepției privind neîncrederea largă în procesele electorale și a lipsei suportului politic, introducerea votului prin internet, chiar dacă nu a fost promovată activ și comunicată larg, pare a fi sprijinită de o bună parte de cetățeni. Un studiu realizat de Promo-LEX la începutul anului 2021, arată o divizare clară, aproape egală, între suporterii introducerii votului prin internet (49%) și oponenții acestuia (46%).

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:78 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău