Promo-LEX | Dodon trebuie să-i amintească lui Putin despre școlile românești din Transnistria

  • 13 Ianuarie 2017 11:52
Promo-LEX | Dodon trebuie să-i amintească lui Putin despre școlile românești din Transnistria

Asociația Promo-LEX, care apără drepturile omului în regiunea transnistreană și care a reprezentant elevii și părinții acestora la CEDO, îi cere Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon să contribuie la garantarea dreptului la educație în regiunea sepratistă, în contextul vizitei acestuia la Moscova.

Promo-LEX amintește într-un comunicat că prin Hotărârea Marii Camere a CtEDO din 19.10.2012 a fost recunoscută violarea dreptului la educație a celor 170 de reclamanți, iar responsabil de aceste încălcări a fost recunoscut statul Federația Rusă.

Amintim că liceele „Evrica” din Râbnița, „Alexandru cel Bun” din Bender, „Ștefan cel Mare” din or. Grigoriopol au fost evacuate din sediile lor, în 2002.

În decursul celor 3 ani, autoritățile Federației Ruse au ignorat executarea hotărârii Curții, iar drepturile persoanelor ce doresc să studieze în baza Programului (Curriculei) Educațional al Ministerului Educației de la Chișinău rămân încălcate în continuare.

Astfel, Promo-LEX face apel către Președintele Republicii Moldova să abordeze în discuțiile sale cu omologul său rus problema drepturilor omului în regiunea transnistreană și să solicite executarea Hotărârii Curții Europene din 19 octombrie 2012, pentru a contribui la apărarea drepturilor și intereselor constituționale ale locuitorilor și cetățenilor Republicii Moldova din regiunea transnistreană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău