Promo-LEX | Constituirea secțiilor de votare peste hotare dar și alte probleme ale procesului electoral pot pune în pericol integritatea scrutinului anticipat din 11 iulie

  • 24 Iunie 2021 11:14
Promo-LEX | Constituirea secțiilor de votare peste hotare dar și alte probleme ale procesului electoral pot pune în pericol integritatea scrutinului anticipat din 11 iulie

Constituirea secțiilor de votare peste hotare dar și alte probleme ale procesului electoral pot pune în pericol integritatea scrutinului anticipat din 11 iulie, potrivit Asociației Promo-Lex, care a prezentat astăzi raportul de monitorizare a campaniei electorale în perioada 9-22 iunie.

Raportul constată abuzuri și încălcări precum utilizarea resurselor administrative, implicarea cultelor religioase în campania electorală, cheltuieli financiare nedeclarate, precum și acțiuni de intimidare sau aplicare a violenței față de concurenți.

De la începutul campaniei, observatorii Promo-Lex au semnalat cazuri de cheltuieli neraportate la Comisia Electorală Centrală care depășesc patru milioane de lei. Peste un milion trei sute de mii de lei sau aproximativ o treime din totalul cheltuielilor nedeclarate au fost efectuate de Blocul electoral al comuniștilor și socialiștilor. PAS și Platforma DA nu au raportat câte aproximativ 500 de mii de lei, iar Alianța pentru Unirea Românilor, Partidul Șor, Congresul Civic și Partidul Democrat au avut cheltuieli neraportate în mărimi de la 300 de mii și până la 400 de mii de lei.

Observatorii au identificat și 61 de cazuri de utilizare a resurselor administrative în campanie, dintre care aproape jumătate de către BECS, urmat de PDM și Blocul electoral „Renato Usatîi”.

Raportul face referire și la încercările eșuate ale reprezentanților AUR de a merge în stânga Nistrului pentru a face campanie electorală. În acest context, Promo-Lex atrage atenția că astfel sunt încălcate atât drepturile concurenților electorali, cât și cele ale alegătorilor. Șeful misiunii de monitorizare a alegerilor, Nicolae Panfil.

,,Constatăm că, spre regret, concurenții electorali nu au acces sau cel puțin unii dintre ei nu au acces în regiunea transnistreană. Fapt care este unul foarte grav din perspectiva drepturilor atât ale concurenților cât și ale alegătorilor de a se informa direct despre campania electorală, despre platforme etc.

Asociația a atras atenția și la cazuri de intimidare și agresare a concurenților electorali. În cinci din cele șapte cazuri raportate au fost implicați reprezentanții AUR, dintre care în trei situații ei au fost intimidați, iar în două au fost ei înșiși responsabili de astfel de acțiuni.

În perioada de monitorizare au fost identificate cel puțin 30 de cazuri de discurs de ură și instigare la discriminare. De cele mai dese ori astfel de mesaje au fost observate din partea reprezentanților BECS.

Promo-Lex va prezenta următorul raport la 9 iulie, în ultima zi a campaniei electorale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău