ADEPT | Promisiuni care nu țin de competențele șefului statului, în programele electorale ale celor doi candidați care vor lupta în turul II pentru fotoliul de președinte

  • 09 Noiembrie 2020 13:46
ADEPT | Promisiuni  care nu țin de competențele șefului statului, în programele electorale ale celor doi candidați care vor lupta în turul II pentru fotoliul de președinte

Mai multe promisiuni electorale ale celor doi candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova nu sunt conforme atribuțiilor șefului statului, consemnate în legislația națională. La această concluzie au ajuns experții Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT după ce au analizat programele electorale ale Maiei Sandu și Igor Dodon, care se vor duela în turul II de scrutin, pentru fotoliul de președinte.

În programul electoral al candidatului Partidului “Acțiune și Solidaritate”, Maia Sandu sunt 156 de promisiuni. Dintre acestea, 81 sunt conforme cu atribuțiile șefului statului, iar 51 – neconforme. Alte 24 de promisiuni pot fi realizate doar parțial, susțin experții.

În ceea ce privește platforma electorală a candidatului independent, Igor Dodon, spijinit de Partidul Socialiștilor, aceasta conține 109 promisiuni electorale, dintre care doar 22 sunt conforme atribuțiilor șefului statului, iar 87 nu au nicio legătură cu activitatea prezidențială, menționează directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, Igor Boțan.

„Candidații propun, de exemplu cum este în cazul domnului Igor Dodon, că va repara străzile, trotuarele în orașele și satele din Republica Moldova, lucru care nu ține de competențele șefului statului. Șeful statului se ocupă de probleme de ordin strategic, de securitate, de apărare, de politică externă, de promulgare prin decrete prezidențiale a legilor, a judecătorilor. Deci, șeful statului are anumite atribuții care nu pot fi depășite, iar repararea școlilor, grădinițelor, străzilor ține de administrația publică locală.” a menționat Igor Boțan.

În lipsa unei majorități parlamentare, multe din promisiunile șefului statului riscă să nu fie îndeplinite, consideră Igor Boțan.

„Din punctul meu de vedere, va trebuie să rămânem în cadrul unei majorități parlamentare de coaliție, componentele căreia vor negocia între ele stabilirea unui Guvern și a unui program de guvernare și nu există nicio certitudine că astfel de majorități chiar vor porni de la programele electorale ale șefului statului și aici ultima concluzie. Părerea mea este că avem o mare abatere de la normalitate. Un președinte ales direct într-o republică parlamentară, din punctul meu de vedere, este o greșeală pentru că candidații se pliază pe așteptările oamenilor, iar cetățenii au o anumită imagine cum trebuie să fie președintele. Ulterior vom avea dezbateri pe marginea că ați promis una, dar nu ați făcut. Răspunsul va fi că da, am vrut să fac, dar nu am avut majoritate. Mă rog, concluzia cetățenilor dacă n-ai avut majoritate, de ce ai făcut asemenea promisiuni.” a mai declarat directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT.

Expertul mai consideră că cetățenii trebuie să taxeze candidații care nu-și onorează promisiunile electorale.

Cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 15 noiembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău