Proiectul ”pentru digitizarea economiei”, votat în prima lectură

  • 14 Octombrie 2021 14:34
Proiectul ”pentru digitizarea economiei”, votat în prima lectură

Aproape 30 de acte legislative vor fi modificate în scopul depășirii constrângerilor existente care limitează posibilitățile de interacțiune digitală. Parlamentul a aprobat, în prima lectură, PROIECTUL de lege care a fost susținut de cele mai mari și reprezentative asociații de afaceri din țară.

Se propune excluderea anumitor proceduri care obligă antreprenorii să se prezinte fizic la Agenția Servicii Publice și, concomitent, includerea prevederilor care ar facilita interacțiunea la distantă. Astfel, înregistrarea și modificarea documentelor va fi posibilă cu utilizarea semnăturii electronice avansate calificate.

Adițional se propune recunoașterea doar a semnăturilor electronice avansate calificate din Uniunea Europeană, care ar permite investitorilor existenți să semneze documente în Republica Moldova și să prezinte documente din statele UE. De asemenea, se permite semnarea contractului de muncă electronic nu doar în cazul muncii la distantă, dar și în celelalte cazuri.

Totodată, reieșind din prevederile legislației UE, se propun amendamente care exclud obligația de notificare și autorizare a actelor la Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP). Adițional, se introduce o gamă largă de posibilități de manifestare a consimțământului persoanelor pentru prelucrarea datelor, care la fel sunt în corespundere cu legislația UE.

În opinia autorilor – un grup de deputați ai Fracțiunii parlamentare ”Partidul Acțiune și Solidaritate”, prin promovarea proiectului, se dorește valorificarea avantajelor interacțiunii la distanță și oferirea unui răspuns tehnologic prompt și adecvat în condițiile crizei pandemice.

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba, a argumentat prin faptul că în prezent există numeroase anacronisme în sfera interacțiunii cetățenilor cu statul.  

”Până în prezent, contractele de muncă semnate electronic nu sunt valabile. Avem peste un milion de oameni în diasporă, care sunt limitați în interacțiunea cu statul pentru că nu pot folosi semnătura electronică”, a motivat deputatul.

Proiectul de lege a fost susținut cu 72 de voturi ale deputaților.  Documentul urmează a fi aprobat în lectura a doua, finală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău