Proiectul de lege privind crearea Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării, aprobat de către comisia securitate și apărere. Deputații din opoziție au criticat proiectul
-
28 Iulie 2023 11:59
Deputații din opoziție critică proiectul de lege privind crearea Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării și au formulat mai multe obiecții în ședința comisiei parlamentare securitate și apărare. Potrivit deputaților socialiști, conducerea Centrului ar trebui să fie propusă de Parlament sau Guvern, nu de șeful statului întrucât prin acest mod va fi afectată independența acestei instituții. Totodată, opoziția și-a exprimat dezacordul față de faptul că entitatea responsabilă de combaterea dezinformării ar putea fi finanțată inclusiv din exterior. Până la urmă, proiectul a fost adoptat de către majoritatea membrilor Comisiei și va fi supus votului în lectura a doua, în plenul Parlamentului, transmite Radio Chișinău.
Proiectul de lege privind constituirea Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării a fost susținut de către majoritatea membrilor Comisei securitate și apărere, chiar dacă opoziția a avut un șir de obiecții asupra anumitor prevederi din document.
De exemplu, socialistul Adrian Albu și-a exprimat dezacordul asupra faptului că președintele va fi cel care va propune directorul Centrului, lucru care potrivit lui va afecta independența acestei noi entități.
„Noi considerăm că ceea ce ține de director – poate să vină Parlamentul cu propunerea sau Guvernul. Pentru că dacă se va întâmpla că vom avea vreun președinte care va fi împotriva acestui stat, cine știe ce se poate întâmpla în această viață. Măcar Centrul acesta pe care-l formați voi să fie independent indiferente de ca va spune și va face el ”, a spus Albu.
Deputatul PAS, Oazu Nantoi, membru al Comisei, le-a amintit socialiștilor că șeful statului are atribuții ce țin de securitatea națională și este ales de către popor.
O altă obiecție a opoziției se referă la faptul că finanțarea Centrului, pe lângă mijloacele din bugetul de stat, se va face din sursele venite din exterior.
„Orice asistență financiară externă, în concepția noastră, creează probabilitatea înaintării anumitor condiționalități. Nu ne supuneți nu, pentru că atunci când vine FMI-ul la noi ne pune anumite condiționalități pentru ca să ne ofere bani. Și atunci mă întreb – nu va fi aceeași situație?”, a întrebat Adrian Albu.
În context, deputații PAS au readus în discuție subiectul ce se referă la așa-zisul „Kuliok” sau sacoșa neagră în care este vizat liderul socialiștilor Igor Dodon.
Proiectul de lege privind constituirea Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării urmează a fi supus votului în cadrul ședinței Parlamentului pentru lectura a doua. Inițiativa aparține Președinției și, potrivit documentului, va avea misiunea de a consolida cooperarea între instituții în lupta împotriva dezinformării, manipulării informațiilor și ingerințelor străine.