Proiectul de lege privind compensarea cheltuielilor pentru consumul de gaze naturale și energie termică, votat în prima lectură

  • 18 Noiembrie 2021 15:42
Proiectul de lege privind compensarea cheltuielilor pentru consumul de gaze naturale și energie termică, votat în prima lectură

Statul va compensa două treimi din majorarea prețului la gaze pentru primii 50 de metri cubi consumați și în jumătate pentru următoarea sută de metri cubi. De asemenea, va fi compensată în proporție de ⅔ majorarea tarifului la energia termică pentru prima gigacalorie consumată, potrivit unui proiect de lege votat astăzi de Parlament în prima lectură.

În total, pentru compensațiile prevăzute în proiect, doar în actualul sezon rece, statul va aloca peste 1,1 miliarde de lei.

Deputații Blocului comuniștilor și socialiștilor, care au elaborat propriul proiect de lege care prevede compensarea în totalitate a majorării pentru primii 50 de metri cubi consumați, consideră ajutorul propus de guvernare insuficient și ineficient, deoarece nu va susține în mod prioritar familiile cu venituri mici.

Autorul proiectului, Dan Perciun, a precizat însă că guvernarea ia în calcul și alte tipuri de ajutor pentru persoanele cu venituri mici, amintind că în plus au fost majorate pensiile și salariile mici.

Amintim dă de la 1 noiembrie tariful la gazele naturale pentru cetățeni a crescut de peste două ori, depășind 11 lei pentru un metru cub. Urmează să crească prețul și la energia termică. Guvernul a anunțat un pachet de compensații de 1,6 miliarde de lei în sezonul rece. Pe lângă inițiativa legislativă votată în Comisie mai este vorba de majorarea ajutorului lunar în perioada rece a anului de la 500 la 700 de lei și extinderea categoriilor de cetățeni care pot beneficia de acesta.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău