Experți: Proiectul de lege privind apărarea națională pus în dezbatere la București, vine cu pârghii legale pentru a ajuta Republica Moldova să nu cadă pradă ocupației rusești

  • 03 Aprilie 14:50
Experți: Proiectul de lege privind apărarea națională pus în dezbatere la București, vine cu pârghii legale pentru a ajuta Republica Moldova să nu cadă pradă ocupației rusești

Proiectul noii legi a apărării naționale, pus în dezbatere la București, vine cu pârghii legale pentru a ajuta Rep. Moldova să nu cadă pradă ocupației rusești. Acesta apare în contextul războiului din Ucraina, când există pericolul extinderii acțiunilor militare, susțin experți de la Chișinău.

Prin noul proiectul de lege, România încearcă să identifice instrumente de apărare împotriva pericolului expansiunii rusești în Rep. Moldova, este de părere analistul politic Nicolae Negru. Deși, proiectul nu face referire directă la Rep. Moldova, acesta ne vizează, spune Nicolae Negru.

„Democrația trebuie apărată în aceste state (n.r. Rep. Moldova și Ucraina). Dacă nu va fi apărată și dacă Ucraina suferă înfrângere, atunci imperialismul rusesc prinde la curaj și mai mare și va fi mai greu de oprit. (...) Trebuie să înțelegem că la București, România se gândește la pericolul recuceririi Basarabiei, recuceririi Rep. Moldova în acest nou context militar, regional și încearcă să adopte, să identifice mecanisme care ar putea îndepărta acest pericol de Rep. Moldova”, a declarat Nicolae Negru.

În timp ce Rusia susține în permanență că trebuie să își apere cetățenii ruși din regiunea transnistreană, România poate acționa la fel în cazul cetățenilor români de pe teritoriul Rep. Moldova, comentează analistul Ion Tăbârță.

„Dacă facem o analogie, Federația Rusă în permanență invocă că sunt 100 de mii sau 200 de mii de cetățeni ruși în regiunea transnistreană și ei trebuie să intervină să apere acești cetățeni. De ce România nu ar putea să intervină, dacă există o astfel de solicitare, să-și apere cei aproximativ între 500 de mii și poate chiar un milion de cetățeni ai săi care locuiesc pe teritoriul Rep. Moldova, dacă s-ar afla în pericol să fie cotropiți de către armatele rusești?”, a spus Tăbârță.

Statisticile oficiale arată că peste 600 de mii de locuitori ai Republii Moldova dețin cetățenie română.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
1,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:4,12 m/s
Wed
1
Thu
0
Fri
0
Sat
3
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău