Proiectele finanțate de Uniunea Europeană, puse LA VEDERE

  • 04 Iunie 2015 15:07
Proiectele finanțate de Uniunea Europeană, puse LA VEDERE

Cetățenii Republicii Moldova pot urmări proiectele desfășurate pe banii Uniunii Europene.

Ambasada Marii Britanii la Chișinău a sprijinit publicarea primului album cu fotografii „Proiectele Uniuni Europene în Moldova”, în limbile română și rusă, care ilustrează 19 proiecte realizate în țară cu sprijinul UE. Detalii despre aceste proiecte, dar și despre altele, pot fi găsite și pe pagina electronică, lansată împreună cu albumul foto – www.euprojects.md, transmite IPN.

Ambasadorul Pirrka Tapiola, șeful Delegației UE la Chișinău, a declarat că acum cetățenii Republicii Moldova vor găsi răspuns la întrebarea: „Unde se duc donațiile europenilor?”. Diplomatul a menționat că UE investește în Republica Moldova deoarece îi pasă, deoarece dorește ca poporul țării să trăiască mai bine.

Pirrka Tapiola a menționat că UE a acordat peste 3200 de granturi pentru afaceri, fiind deschise mai mult de 1600 de afaceri în sectorul rural, cu peste 2 mii de locuri de muncă. „Partenerii noștri principali în Republica Moldova sunt cetățenii. Noi vă putem sprijini, vă putem consulta, dar nu putem face reformele în locul vostru”, a subliniat șeful Delegației UE.

Ambasadorul Marii Britanii la Chișinău, Phil Batson, a menționat că acest album foto prezintă într-un mod prietenos informații despre 19 proiecte implementate în Moldova cu sprijinul a 10 state din UE. Albumul va fi distribuit gratuit populației prin intermediul instituțiilor publice, va fi pus la dispoziție în oficiile poștale etc. „UE face activități tangibile pentru fiecare cetățean, iar acest album are scopul de a răspunde la întrebarea: Ce face de fapt UE în Republica Moldova?”, a spus diplomatul.

Ingrid Tersman, ambasadorul Suediei la Chișinău, a spus că țara sa a implementat un program de susținere a femeilor de afaceri. Astfel, în cadrul programului „Femei în afaceri”, 90 de femei au fost susținute să-și dezvolte afacerile, iar într-o perioadă de 3 ani nivelul lor de dezvoltare a depășit 27%. Ingrid Tersman spune că acest rezultat arată că în Moldova există un potențial mare de dezvoltare a afacerilor.

Ambasadorul Republicii Slovace, Robert Kirnag, a menționat că în Moldova mai mulți cetățeni nu au acces la apă potabilă și țara sa a decis să implementeze proiecte anume în acest domeniu. Slovacia a acordat anul trecut 60 de mini-granturi în toată lumea, iar o treime din ac estea le-a accesat Republica Moldova. „Chiar astăzi am semnat încă 6 proiecte care vor fi implementate în Găgăuzia și în raioanele din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Dacă 20 de ani în urmă cineva ar fi spus că Slovacia va ajuta țările mai puțin dezvoltate, nu aș fi crezut. Acum însă vedem că, după integrarea în UE, Slovacia poate ajuta și alte state”, a subliniat ambasadorul slovac.

În Moldova încă circa 150 de localități nu au grădinițe, iar aproape jumătate din copii nu frecventează nicio instituție preșcolară. România a oferit peste 20 de milioane de euro pentru renovarea a 270 de grădinițe din Republica Moldova. Ambasadorul român la Chișinău, Marius Lazurca, a spus că premierul de la București, Victor Ponta, este implicat în proiectul de renovare a grădinițelor moldovenești, își dorește ca toți copii din Moldova să crească și să fie educați în condiții bune, așa că își propune ca până la finalul proiectului să fie renovate toate instituțiile preșcolare din țară.

Informații despre proiectele europene, dar și despre relația între Republica Moldova și UE pot fi găsite și pe paginawww.inpascueuropa.md, lansată mai devreme.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
7,74
Cer fragmentat
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău