Proiectele autorităților pentru consolidarea securității energetice

  • 20 Octombrie 2014 15:57
Proiectele autorităților pentru consolidarea securității energetice

Există mai multe posibilități pentru a asigura securitatea energetică a Republicii Moldova, dar toate sunt costisitoare și necesită timp pentru a fi realizate.

Experții atrag atenția că, în prezent, Republica Moldova este extrem de vulnerabilă în ceea ce privește o posibilă criză a gazului. 

Autoritățile discută în prezent posibilitatea construirii unui terminal de gaz lichefiat în raza portului Girgiulești, precum și a unui depozit de gaz. O altă soluție ar fi extragerea gazului din regiunea de sud a Republicii Moldova, existând deja și potențiali investitori în acest sens, a declarat ministrul Economiei, Andrian Candu. De asemenea, Chișinăul își propune extinderea gazoductului Iași-Ungheni pentru a putea asigura alimentarea cu gaz a întregului teritoriu al Republicii Moldova. Andrian Candu, care a întreprins săptămâna trecută vizite la Washington și la Berlin, a declarat că Republica Moldova poate conta și pe sprijinul comunității internaționale în caz de criză.

”Atât guvernul SUA cât și cel al Germaniei, BM, FMI, toți sunt la curent și sunt îngrijorați de o eventuală criză a gazelor și de vulnerabilitățile prin care poate să treacă Republica Moldova. Toți s-au arătați disponibili să pregătească un așa-numit pachet energetic de criză pentru Republica Moldova”, a declarat Andrian Candu

Totuși, expertul în domeniul energetic Ion Munteanu susține că Republica Moldova este extrem de vulnerabilă în ceea ce privește o posibilă stopare a gazului.

”Nu avem o evoluție semnificativă care să ne spună că s-a soluționat parțial problema de alimentare cu gaze naturale în cazul unei crize. Gazoductul Ungheni-Iași nu are capacitate de import semnificativ. Dacă e să revenim la situația din 2009 când Republica Moldova s-a alimentat din rezervele de gaz ale Ucrainei, de data aceasta nu știu dacă va fi posibil acest lucru”, a menționat Ion Munteanu.

Jurnalistul economic Ion Preașcă atrage atenția că toate proiectele discutate de autorități sunt extrem de costisitoare și necesită mult timp pentru a fi realizate. Cea mai bună soluție este continuarea construcției gazoductului Iași-Ungheni, consideră Ion Preașcă, care atrage atenția că, deși a fost dat în folosință, livrările de gaz încă nu au început.

”Ce-i cu tărăgănarea acesta? Un lucru foarte parcă la vedere și noi iată două luni batem pasul pe loc. Da, sunt impedimente diferite, dar se putea de gâîndit jumătate de an în urmă la acest subiect. La ce s-au gândit guvernanții noștri? Un an în urmă era evident că ne putem aștepta la probleme, doar au fost semnale de la Moscova după semnarea Acordului de liber schimb”, a declarat Ion Preașcă.

Între timp, Andrian Candu a anunțat că se discută cu Gazpromul în privința prelungirii contractului de livrare a gazului și nu a exclus posibilitatea reducerii tarifului existent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:4,12 m/s
Mon
26
Tue
25
Wed
20
Thu
23
Fri
24
Arhivă Radio Chișinău