Proiecte comune în cadrul euroregiunile Nistru, Siret-Prut-Nistru și Dunărea de Jos

  • 15 Martie 2013 14:29
Proiecte comune în cadrul euroregiunile Nistru, Siret-Prut-Nistru și Dunărea de Jos

Primari din Republica Moldova, Ucraina și România și-au dat întâlnire vineri, 15 martie, la Chișinău, pentru a pune bazele unor parteneriate de dezvoltare a localităților pe care le reprezintă.

Aleșii locali din Republica Moldova sunt intersați de realizarea unor proiecte comune cu cei din țările vecine, în special în ceea ce privește infrastructura, protecția mediului și promovarea culturii. Administrațiile publice locale din cele trei state pot colabora și obține finanțare în cadrul euroregiunilor Nistru, Siret-Prut-Nistru și Dunărea de Jos. 

Unii dintre primarii din Republica Moldova se pot lăuda deja cu implementarea unor proiecte de infrastructură, importante pentru localitate, care le-au oferit încrederea cetățenilor și votul acestora de-a lungul a mai multe mandate. Cei mai mulți dintre aleși locali sunt interesați, în particular, de obținerea unor finanțări pentru reparația drumurilor, a școlilor și grădințelor.

Vicepreședintele Consiliului județului Galați, Cornel Hamza, spune că vrea să le împărtășescă colegilor din Ucraina și Republica Moldova experiența acumulată în accesarea unor fonduri europene.

Reprezentantul ucrainean al euroregiunii ”Nistru”, Vladimir Merejko, spune că unul dintre domeniile de interes comun ale Republicii Moldova și Ucarinei este situația ecologică de pe râul Nistru. ”Stațiile de epurare de-a lungul râului Nistru fie sunt depășite, fie nu funcționează deloc, ceea ce reprezintă o problemă serioasă”, a declarat Vladimir Merejko .

Potrivit președintelui Institutului pentru Dezvoltarea și Expertiza Proiectelor, Iurie Calistru, adminstrațiile publice din Republica Moldova ar putea obține finanțări mai consistente pentru dezvoltarea localităților, în cazul unor proiecte transfrontaliere.

Euroregiunile Nistru, Siret-Prut-Nistru și Dunărea de Jos cuprind zone din apropierea frontierelor României, Republicii Moldova și Ucrainei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău