Proiect socio-ecologic: Deșeurile de bucătărie transformate în biohumus

  • 18 Iunie 2018 15:36
Proiect socio-ecologic: Deșeurile de bucătărie transformate în biohumus

Aproape o tonă de resturi vegetale au fost prelucrate și transformate în biohumus, timp de un an, în cadrul unui proiect care vine să soluționeze problema emisiilor de dioxid de carbon în atmosferă, prin gestionarea deșeurilor alimentare.

Rezultatele au fost prezentate luni, 18 iunie, în cadrul unui eveniment de totalizare, transmite IPN.

Potrivit lui Valeriu Andreiciuc, președintele Asociației Obștești „Pomul Vieții”, proiectul „Agroecologie inteligentă în oraș” promovează principiile unei economii circulare: deșeurile de bucătărie sunt „mâncate” de colonii de organisme vii (râme) și transformate în fertilizator natural. Biohumusul obținut este folosit pentru a cultiva plante, iar acestea, din nou, sunt utilizate în alimentare.

Procesul de vermicompostare are loc în municipiul Chișinău, sectorul Buiucani, pe teritoriul Centrului de zi de reabilitare pentru persoane cu dizabilități. În acest sens, mai multe persoane au fost instruite și au participat la reciclarea deșeurilor.

Elena Andreiciuc, voluntară a Asociației „Pomul Vieții”, spune că acțiunea a arătat cum se poate obține îngrășăminte organice din deșeuri alimentare. Pe durata unui an au fost colectate și reciclate 960 kg de deșeuri alimentare. Cu biohumusul obținut au fost cultivate 190 kg de verdețuri ecologice (ceapă, spanac, rucola, mărar, pătrunjel, salată, ridiche, roșii).

Proiectul „Agroecologie inteligentă în oraș” a fost realizat de Asociația Obștească „Pomul Vieții”, în parteneriat cu Asociația Părinților cu Copii Nedezvoltați Mintal „Speranță și Sănătate”, cu sprijinul financiar al Programului de Granturi Mici al Facilității Globale de Mediu, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău