Proiect de lege: Statul român își construiește instrumente pentru a proteja cetățenii români din Republica Moldova și Ucraina

  • 02 Aprilie 17:00
Proiect de lege: Statul român își construiește instrumente pentru a proteja cetățenii români din Republica Moldova și Ucraina

Statul român își construiește instrumente pentru a proteja cetățenii români din Republica Moldova și Ucraina. G4media informează că proiectul legii apărării naționale, pus în dezbatere publică de Ministerul Apărării Naționale de la București, introduce în premieră conceptul intervenției României pentru protejarea cetățenilor români aflați în pericol în afara teritoriului național. Legile existente nu prevăd această posibilitate, transmite Radio Chișinău.

Noul instrument, pus la dispoziția președintelui României, apare în contextul în care Republica Moldova este sub amenințarea hibridă a Federației Ruse, iar statisticile oficiale arată că peste 600.000 de moldoveni au și cetățenia română.

Proiectul legii apărării naționale prevede că președintele României poate dispune, la propunerea prim-ministrului, măsurile necesare pentru protejarea cetățenilor români aflați în pericol în afara teritoriului național. De asemenea, proiectul de lege prevede că Parlamentul aprobă angajarea unor capabilități militare și nonmilitare pe teritoriul statului român sau în afara acestuia, pentru contracararea amenințărilor hibride.

România nu are în acest moment nici un instrument legal prin care să poată veni în sprijinul cetățenilor români din Republicii Moldova sau din Ucraina în cazul unei agresiuni militare a Federației Ruse, notează sursa citată.

Oficialii din Republica Moldova au avertizat constant că Federația Rusă duce un război hibrid împotriva țării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,57 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău