Proiect de lege | Produsele alimentare vor fi marcate numai cu data la care expiră termenul lor de valabilitate

  • 24 Iunie 2017 13:28
0%
00:00:00
00:00:00

Produsele alimentare comercializate în Republica Moldova ar urma să fie marcate numai cu data la care expiră termenul lor de valabilitate, nu și cu data producerii.

Un proiect de lege referitor la informarea consumatorilor, adoptat astăzi de Parlament în prima lectură, a provocat dezbateri în plenul Legislativului. 

Una dintre prevederile proiectului arată că pe ambalajele produselor ar urma să fie indicată numai data la care termenul de valabilitate expiră, fără data producerii. Aceasta a stârnit nemulțumirea mai multor deputați, între care și parlamentarul liberal-democrat, Tudor Deliu.

„Nu am înțeles argumentul, de ce nu există data fabricării? Noi astăzi avem în vânzare produse care sunt fabricate 10-20-30 de ani în urmă, care sunt scoase din rezervele de stat, găini aduse din altă parte. De ce consumatorul nu ar trebui să știe când au fost fabricate aceste produse?”, a spus Tudor Deliu.

În spatele acestei prevederi ar putea exista interese ascunse, a presupus deputatul liberal, Ion Apostol.

„Pe mine și pe foarte mulți oameni mă interesează data când expiră. Nu vi se pare că  această insistență cu care este promovat acest proiect, mai ales sub aspectul datei producerii, este un truc și o încercare de a face lobby unor firme la importul unor produse care sunt fabricate de foarte mult timp”, a declarat Ion Apostol.

Viceministrul agriculturii și industriei alimentare, Vasile Luca, a respins aceste acuzații și a spus că astfel, este transpusă în legislația națională o directivă a Uniunii Europene.

„Important pentru consumator este momentul până când produsul alimentar prezintă siguranță și poate fi consumat, indiferent când a fost produs”, a spus Vasile Luca.

Potrivit proiectului, agenții economici vor trebui să specifice pe ambalaj dacă produsul conține substanțe care pot crea alergii sau intoleranțe, precum cerealele cu gluten, crustacee, ouă, pește, arahide, soia, lapte și produsele derivate. De asemenea, se va indica concentrația alcoolică dobândită pentru băuturile care conțin 1,2% alcool.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău