Programul Europa Digitală, prezentat oficial în Republica Moldova. Dumitru Alaiba: Avem șansa să transformăm totalmente modul în care statul interacționează cu cetățenii și antreprenorii

  • 13 Martie 19:00
Programul Europa Digitală, prezentat oficial în Republica Moldova. Dumitru Alaiba: Avem șansa să transformăm totalmente modul în care statul interacționează cu cetățenii și antreprenorii

Odată cu aderarea la Programul Europa Digitală, Republica Moldova se obligă să facă mai mulți pași spre digitalizarea instituțiilor publice și private. Programul oferă finanțare strategică pentru proiecte în cinci domenii-cheie de capacitate: inteligența artificială, securitatea cibernetică, competențele digitale avansate, agricultura digitală și asigurarea unei utilizări pe scară largă a tehnologiilor digitale în întreaga economie și societate, inclusiv prin intermediul centrelor de inovare digitală, transmite Radio Chișinău.

Cu un buget total planificat de 7,5 miliarde EUR, programul urmărește să accelereze redresarea economică și să modeleze transformarea digitală a societății și a economiei Europei, aducând beneficii tuturor, dar în special întreprinderilor mici și mijlocii.

Acordul de aderare a Republicii Moldova la Programul Europa Digitală permite întreprinderilor și autorităților să aibă acces la finanțarea UE pentru proiecte de digitalizare, în valoare de aproape opt miliarde de euro până în 2027, a menționat în cadrul unei conferințe internaționale pe tema digitalizării, vicepremierul Dumitru Alaiba.

 „Avem șansa să transformăm totalmente modul în care statul interacționează cu cetățenii și antreprenorii, modul în care oamenii noștri văd statul, văd instituțiile statului sau mai bine zis nu le văd. Atunci când vorbim despre un stat digital, nu contează unde este adresa fizică a fiscului, instituțiilor X sau Y, fie ANSA, fie Serviciul Vamal, pentru că totul este într-un singur loc, într-o pagină web, este un instrument foarte puternic în a construi încrederea dintre stat și cetățeni”, a declarat Dumitru Alaiba.

Partenerul durabil în implementarea și gestionarea proiectelor al Rep. Moldova este România, iar în acest sens deja au fost semnate deja mai multe proiecte de colaborare, a subliniat prim-colaboratorul Ambasadei României la Chișinău, Ovidiu Năftănăilă.

 „A fost semnat un memorandum de înțelegere în domeniul transformării digitale prin care cele două țări au hotărât să pună împreună resurse, nu doar administrative, nu doar financiare, dar și cele mai importante resurse – umane pentru a avansa în calea transformării digitale. Au avut loc până acum trei reuniuni ale Comisiei special creată în acest sens, ultima dintre ele în iunie anul trecut, și nu mai târziu decât la sfârșitul anului trecut, cele două ministere ale digitalizării, împreună cu o compania IBM, au semnat un acord pentru tehnologizare și digitalizare”, a subliniat Ovidiu Năftănăilă.

Agricultorii din Rep. Moldova deja au început să aplice, prin intermediul unui program pilot, la proiecte pentru digitalizarea agriculturii, cele mai multe dintre care vizează folosirea de  navigatoare GPS și drone pentru irigare, a afirmat directorul Proiectului „Tehnologiile viitorului”, Doina Nistor.

„Până în 2050 omenirea va avea nevoie de tot mai multe alimente. Aceasta este o sarcină și pentru Rep. Moldova pentru că vorbim de provocări și în regiune. Pe de altă parte, dacă vorbim de o agricultură performantă sau de precizie, putem să avem o creștere de producție cu până la 70%, valorificând tehnologiile sau digitalizând agricultura. Știm că impactul digitalizării în agricultură este foarte mare și vorbind de o duală tranziție în agricultură, digitalizare, și tranziția verde. Ele merg mână în mână, pentru că o gospodărie agricolă digitalizată este o gospodărie mai verde”, a spus Doina Nistor.

Potrivit organizatorilor un alt scop al Conferinței internaționale despre transformare digitală este interconecta instituțiilor publice pentru mai multă transparență în mediul de afaceri.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău