Programul ANTEM: Limba română, gratuit, pentru alolingvi
-
10 Iunie 2015 15:36
Peste o sută de elevi, studenți, tineri specialiști, mame aflate în concediu de maternitate sau persoane cu dizabilități, reprezentanți ai minorităților etnice din Republica Moldova, au șansa să învețe gratuit limba română.
Programul este desfășurat de Asociația Națională a Trainerilor Europeni și are drept scop integrarea socio-culturală a persoanelor alolingve din țara noastră.
Victoria Novicov provine dintr-o familie rusă. Este studentă în Chișinău, la Universitatea Ion Creangă, facultatea Filologie pentru alolingvi. A început să învețe limba română în septembrie anul trecut. Spune că necunoașterea limbii române reprezintă un impediment major în Republica Moldova.
”Cu ajutorul site-ului ANTEM, mi-am perfecționat limba română, sunt și materiale video și audio interesante care ajută la dezvoltarea limbii. Înainte nu vorbeam limba română, ceea ce reprezenta o barieră pentru mine, pe care cred că am depășit-o. Limba Română este importantă pentru noi. Să locuiești în Republica Moldova și să nu știi limba română deloc, e foarte rău. E important să știm limba română, în primul rând pentru noi. În al doilea rând noi, dacă rămânem să lucrăm în Republica Moldova, trebuie să știm limba de stat”, a declarat Victoria Novicov.
Printre cei peste o sută de tineri incluși în noul program, se află și Nadic Guțu, elev în raionul Briceni. Vrea să învețe mai bine limba română pentru că are strictă legătură cu viitoarea sa profesie.
”Am planuri să devin profesor de limba română. De aceea ar trebui mai întâi să o învăț după care să-i învăț pe alții. Acasă vorbesc în limba rusă. Cred că cei care nu o cunosc trebuie să învețe limba română, fiindcă nu poți să lucrezi în Republica Moldova dacă nu știi limba română”, a mărturisit Nadic Guțu.
Solicitările pentru a studia limba română sunt foarte multe, explică președintele Asociației Naționale a Trainerilor Europeni, Lucia Cucu.
”Dacă am început cu o sută de persoane de persoane, în prezent avem peste o mie de persoane care beneficiază de acest program. Ne focusăm pe tineri, și sperăm că tinerii incluși în proiect vor fi viitorii specialiști în administrația publică locală și centrală”, a declarat Lucia Cucu.
Șefa direcției Educație, raionul Taraclia, Eugenia Mandaji, este și profesor de limba română în cadrul programelor ANTEM. Spune că în cei 10 ani de activitate a instruit peste o mie de tineri au învățat limba română cu ajutorul său.
”Limba minorităților naționale din raionul Taraclia este limba bulgară iar cea de instruire este cea rusă. Ore de limbă și literatură română în instituțiile de învățământ se fac doar patru pe săptămână. Sunt foarte puține și nu oferă posibilitatea să comunice și să discute în limba română”, a mărturisit Eugenia Mandaji.
Asociația Națională a Trainerilor Europeni este singura organizație din Republica Moldova, care oferă cursuri gratuite de limba română.