Program național de combatere a accidentului cerebral vascular

  • 18 Septembrie 2019 13:46
Program național de combatere a accidentului cerebral vascular

Un program național de combatere a accidentului vascular cerebral urmează să fie implementat în Republica Moldova. Acesta va conține măsuri de reformare a sistemului de sănătate, precum și programe de educare medicală a populației. De asemenea, urmează revederea protocoalelor de asistență tehnică a pacienților cu AVC, precum și crearea unei rețele de secții specializate pentru asistența pacienților cu AVC.

Bazele inițierii programului au fost discutate miercuri, 18 iunie, în cadrului unei conferințe organizate de către Asociația de Stroke din Moldova, eveniment care întrunește cei mai de vază specialiști din peste 30 de țări, transmite IPN.

Președintele Asociației de Stroke, academicianul și profesorul universitar Stanislav Groppa, a declarat că este necesar ca strategiile să fie redirecționate în așa fel încât accidentul vascular cerebral să devină o prioritate nu doar a medicilor, ci și una integrată a societății, a autorităților. „În Republica Moldova în fiecare oră un cetățean face un accident vascular cerebral, iar în fiecare oră și jumătate cineva moare. Dacă extrapolăm la nivel global, în fiecare secundă cineva face un accident vascular, iar într-un minut zece persoane decedează. Este o epidemie și epidemia necesită să fie stopată. Doar împreună am avea posibilitatea să stăm în calea acestei probleme”, a declarat academicianul.  

Prezent la eveniment, președintele țării, Igor Dodon, i-a asigurat pe cei prezenți de suportul său în inițierea elaborării Programului Național de combatere a AVC, precum și în implementarea cu succes a acestuia.

Vicepreședintele organizației mondiale de Stroke, Natan Bornstein, profesor în neurologie din Israel, a declarat că o persoană din patru dezvoltă un accident vascular cerebral. „Însă accidentul vascular cerebral este o maladie care poate fi prevenită și noi putem lupta împreună pentru a reduce această povară, atât la nivel de țară, cât și la nivel mondial”, a notat Natan Bornstein.

Profesorul universitar Robert Mikulik, șeful programului de cercetare Stroke la un spital din Cehia, a menționat că, atunci când a început să profeseze medicina, încă nu existau tratamente pentru AVC, nicio societate dedicată acestei maladii și nici colaborări internaționale. Nu existau nici ghiduri, nici indicatori de calitate, însă pe parcursul ultimilor 20 de ani s-a lucrat și, pas cu pas, a fost schimbat practic întregul sistem. Chiar dacă unele spitale poate nu arată ca cele din SUA, însă scopul este perfecționarea centrelor care acordă asistență pacienților cu AVC.

Anatol Guțu, directorul Spitalului raional Edineț, a menționat în Moldova tratarea ictusurilor încă se face într-un mod depășit. În opinia sa, este extrem de necesară utilizarea trombolizei, care ar permite micșorarea handicapului locomotor la pacienți, ar contribui la reducerea mortalității. Sunt necesare investiții pentru dotarea cu utilaje, computer tomografic.

Vitalii Dragoi, vicedirectorul Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă UTA Găgăuzia, a declarat că astăzi, dacă echipa se deplasează la un pacient care a suferit un accident vascular cerebral, acesta este transportat la spitalul raional, iar după stabilizare este dus la Spitalul Clinic Republican din capitală. Dacă în dotări ar fi existat medicamentele necesare, cum ar fi tromboliza, medicii de pe ambulanță ar acționa imediat, sporind șansele pacientului la recuperare după accidentul vascular.

În Republica Moldova, dacă în anul 1995 la evidență se aflau 21 de mii de persoane care suferiseră un accident vascular cerebral, în anul 2018 erau deja 78 de mii de persoane.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău