Program de finanțare pentru IMM-uri | Întreprinderile pot accesa credite până la 3 milioane de euro

  • 05 Aprilie 2017 13:32
Program de finanțare pentru IMM-uri | Întreprinderile pot accesa credite până la 3 milioane de euro

Întreprinderile Mici și Mijlocii din Republica Moldova pot beneficia de o linie de creditare, în valoare totală de 10 milioane de euro, lansată astăzi de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Uniunea Europeană, împreună cu o bancă comercială locală.

Scopul acestui suport financiar, care va include și o componentă de grant, este să ajute IMM-urile moldovenești să valorifice oportunitățile Zonei de Liber Schimb cu Uniunea Europeană. 

Linia de creditare vine să ofere suport investițional întreprinderilor mici și mijlocii locale pentru a îmbunătăți calitatea produselor și a moderniza serviciile pentru alinierea la standardele europene. De credite pot beneficia întreprinderile cu mai puțin de 250 de angajați și cu o cifră de afaceri nu mai mare de 50 de milioane de euro.

Creditele pot fi acordate pentru echipamente, camioane, construcții de clădiri industriale și altele. Valoarea maximă a unui credit poate fi de până la 3 milioane de euro, iar BERD poate acorda până la 15% o componentă de grant. Elena Guzun, reprezentanta băncii care va oferi împrumuturile.

Această linie de creditare, cât și suportul mult apreciat din partea UE, va ajuta la perfecționarea standardelor și serviciilor, astfel încât întreprinderile să poată valorifica oportunități noi oferite de Acordul de liber schimb, a menționat Șeful biroului BERD la Chișinău, Dimitri Gvindadze.

„Această linie de creditare reprezintă o oportunitate pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii, ca să le permită să comercializeze în Uniunea Europeană și pentru a le face mai competitive față de cele din Uniunea Europeană”, a spus Dimitri Gvindadze.

Sectorul IMM-urilor este slab dezvoltat în Republica Moldova, iar acest suport vine să contribuie la evoluția acestuia, a declarat șeful Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola.

„Această linie de creditare este una fantastică din acest punct de vedere, care aduce bani care sunt foarte importanți și permit dezvoltarea afacerilor. În același timp, aduce și asistență tehnică, consultanță și ajutor în dezvoltarea proiectelor de business”, a declarat Pirkka Tapiola.

BERD este cel mai mare investitor instituțional în Republica Moldova. De la începutul activității sale în țară, Banca a investit peste 1.1 miliarde de euro în peste 110 proiecte în sectorul financiar, industrie agroalimentară,  infrastructură, sectorul energetic și cel de producere. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri România-Actualități
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău