Prognozele meteo | Când vom avea ploi cu descărcări electrice pe întreg teritoriul

  • 13 Iulie 2018 19:51
Prognozele meteo | Când vom avea ploi cu descărcări electrice pe întreg teritoriul

Temperaturi caracteristice sezonului și ploi cu descărcări electrice pe întreg teritoriul R. Moldova, fenomenul manifestându-se mai accentuat în regiunea de nord, au prognozat meteorologii pentru următoarele zile, transmite MOLDPRES.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), sfârșitul săptămânii va fi determinat de maxime termice de 26-28 grade Celsius, ziua, iar noaptea se așteaptă de la 13 până la 20 de grade, mai răcoare fiind la nord. În aceeași zonă, pe alocuri, sunt posibile ploi slabe.

Valorile termice din weekend nu se vor schimba semnificativ în săptămâna următoare, doar că începând de marți, 17 iulie, pe întreg teritoriul țării revin ploile cu descărcări electrice. Datele SHS arată că, în acest sens, regiunea de nord va fi cea mai afectată, unde sunt posibile ploi până la finele săptămânii.

La rândul lor, specialiștii în agricultură susțin că volumul mare de precipitații din ultima perioadă și care se prevăd impun mai multe riscuri campaniei de recoltare a cerealelor, care este în toi, și pot cauza prejudicii materiale producătorilor agricoli. “Ploile nu numai că tărăgănează campania de recoltare, dar sporesc și îmburuienirea câmpurilor, iar acestea sunt fenomene nedorite pentru perioada secerișului. Buruienile vor îngreuna procesul de lucru și vor implica fermierilor cheltuieli în plus pentru procesarea și separarea grăunțelor. De asemenea, va fi nevoie de mijloace suplimentare și pentru diminuarea umidității mari a spicelor”, au explicat surse de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, la solicitarea MOLDPRES.

Specialiștii Serviciului Hidrometeorologic de Stat arată că, de regulă, volumul precipitațiilor pe teritoriul țării în luna iulie constituie în medie 53-89 mm, iar numărul de zile cu precipitații este de circa 8-12 zile. Potrivit datelor observațiilor multianuale, cea mai mare cantitate de precipitații lunară în iulie a atins 330 mm (Briceni, 2003), iar cea mai mare cantitate zilnică – 218 mm 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău