PROGNOZE | Scădere drastică a recoltei de mere din cauza înghețurilor

  • 18 Mai 2020 16:55
PROGNOZE | Scădere drastică a recoltei de mere din cauza înghețurilor

În acest an, recolta de mere în R.Moldova va fi cu 20-25% mai mică decât în anul trecut, când au fost recoltate circa 595 mii tone de mere.

Potrivit agenției INFOTAG cu referire la EastFruit, acest lucru ține de înghețurile de minus 4-5 grade de săptămâna trecută, care au provocat pagube semnificative livezilor, mai ales celor din raioanele Briceni, Ocnița, Dondușeni.

În general, conform estimărilor preliminare ale conducătorilor întreprinderilor horticole, se poate pierde cel puțin 20-30% din recoltă. În unele gospodării mari, recolta a fost compromisă complet pe suprafețe de zeci de hectare.

Totodată, reprezentanții întreprinderilor agricole remarcă faptul că va avea de suferit și calitatea unei mari părți din roada nouă din cauza schimbărilor climatice: seceta în combinație cu scăderea bruscă a temperaturii pe timp de noapte. Un mare procentaj de mere din roada nouă în mai multe raioane de nord ale țării va merge la procesarea în concentrat de suc.

În afară de livezile de meri, din cauza înghețurilor de la nordul Moldovei au avut de suferit și livezile de pruni. Însă suprafețele principale ale acestora se află în raioanele centrale ale Republicii Moldova

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău