Profilurile a 45 de candidați la alegerile parlamentare, analizate de jurnaliști de investigație. Informații despre averile și activitatea lor, pentru un Parlament Curat 2019

  • 21 Ianuarie 2019 13:58
Profilurile a 45 de candidați la alegerile parlamentare, analizate de jurnaliști de investigație.  Informații despre averile și activitatea lor, pentru un Parlament Curat 2019

Cetățenii vor avea posibilitatea să cunoască mai bine candidații la alegerile parlamentare din februarie. Jurnaliști și membri ai societății civile au lansat Inițiativa civică pentru un Parlament curat 2019, unde prezintă profilurile candidaților din partidele care sunt cotate în sondaje cu cele mai multe șanse de acces în viitorul Legislativ.

Câteva zeci de candidați la alegerile parlamentare din 24 februarie au fost analizați de jurnaliști de investigație prin prisma mai multor criterii de integritate: în politică, modul gestionare a averii, integritatea în exercitarea funcțiilor publice și cazierul juridic. Profilurile unui număr de 45 de candidați au fost deja plasate pe site-urile Moldova Curată și anticorupție.md. În acest mod, reprezentanții Inițiativei civice pentru un Parlament Curat 2019 vor să informeze cetățenii despre concurenții electorali. Directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei.

„Inițiativa civică pentru un Parlament Curat 2019 și-a propus să treacă prin acest filtru al monitorizării aproximativ 250 de potențiali candidați. Centrul de Investigații Jurnalistice și API vor face publice până în preziua campaniei electorale profilurile a celor 75 de persoane care au probleme severe de integritate, astfel ca cetățenii să meargă la vot informat”.

Informațiile despre averile candidaților, activitatea lor în structurile de stat au fost obținute din bazele de date publice, dar și din discuțiile cu acești concurenți. Cele mai grave probleme de integritate pe care le au pretendenții la funcția de deputat sunt cele legate de averi și interese nedeclarate, spune președinta Centrului pentru Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac.

„Sunt candidați cărora nu le găsești probleme de integritate, dar asta poate fi și din lipsă de informație, pentru că persoanele care nu au activat într-o funcție publică, nu prea sunt nici informații despre ele. Cele mai dese probleme de integritate sunt cele ce țin de avere, am văzut donații foarte mari la partide, mai mare decât veniturile declarate ale familiei. Avem candidați care au donat venitul lor pe doi ai partidului. Mulți candidați au interese financiare în anumite firme pe care nu le declară, ar mai fi probleme cu achizițiile publice. Sunt candidații care și-au mărit averile pe perioada mandatului de deputat, iar cei care au gestionat afaceri anterior, firmele și-au sporit veniturile, au crescut contractele cu statul”.

Membrii Inițiativei îndeamnă cetățenii care dețin mai multe informații despre anumiți candidați să le comunice, pentru a le completa profilurile. Inițiativa civică pentru Parlament curat 2019 a fost lansată de Asociația Presei Independente, Centrul de Investigații Jurnalistice, Asociația pentru Democrație Participativă și Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău