Profilul moldoveanului ideal în anul 2016 / Octavian Tâcu

  • 20 Aprilie 2016 11:08
Profilul moldoveanului ideal în anul 2016 / Octavian Tâcu

Revista presei din 20 aprilie 2016

Profilul moldoveanului ideal în anul 2016 este cel al unui individ revoltat și rebel, care nu mai este dispus să rabde, pentru că după 28 octombrie 2016, cu greu va mai putea schimba ceva, scrie istoricul Octavian Tâcu în Timpul. Români sau moldoveni, „unioniști” sau „stataliști”, ruși sau găgăuzi, proeuropeni sau euroasiatici, platformiști sau usatiști, peneliști sau dreptiști, pasiști sau ce-a mai rămas din peledemiști, suntem cu toții obligați după autor, să facem un exercițiu de solidaritate socială și de protest prin care să punem în genunchi clica mafiotă.  Publicistul observă că dincolo de aparențe și încurcături, R. Moldova este pur și simplu divizată în două tabere. Una a guvernării, nelegitime și nereprezentative din punct de vedere a principiilor elementare de democrație și cealaltă a poporului, care deține supremația suveranității și puterii reale, drept consfințit prin Constituția țării, așa cum este ea calică și invalidă. Și care a fost flagrant încălcată de la 1991 încoace, inclusiv, dar mai ales, după 30 noiembrie 2014. Restul sunt improvizații și foc de paie. Cel puțin acum avem o claritate a situației, pentru că cine se va sustrage de la protestul social masiv împotriva guvernării este evident o unealtă a oligarhiei lui Plahotniuc, conchide editorialistul de la Timpul.

Cetățenii care nu vor respecta normele legale vor primi amenzi mai usturătoare, începând din acest an, anunță Ziarul Național.  La propunerea Ministerului Justiției, Guvernul intenționează să majoreze cuantumul tuturor amenzilor de 2,5 ori. În timp ce ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, susține că principalul obiectiv este „reeducarea oamenilor”, astfel încât aceștia să nu mai fie dispuși să încalce legea, experții cred că este un nou „șiretlic” al autorităților pentru a acoperi deficitul din buget pe spatele cetățenilor. Principala modificare care se propune ține de mărimea unității convenționale în baza căreia se calculează amenzile atât contravenționale, cât și cele penale. Aceasta nu va mai fi 20 de lei, dar 1% din salariul mediu lunar pe economie prognozat de Guvern pentru anul în care a fost săvârșită infracțiunea.

Aceeași publicație anunță că așa-numiții deputați din Transnistria intenționează să aprobe un proiect de lege prin care să fie modificat Codul Electoral al regiunii, astfel încât alegerile prezidențiale să fie declarate valabile, dacă la scrutin se vor prezenta 25% dintre alegători. În prezent, cota stabilită de lege este de 50%.

De câțiva ani, după o peri­oadă de sis­tare a inter­venți­i­lor de transplant de organe, în R. Mol­dova aces­tea au fost relu­ate, scrie Ziarul de Gardă. Dar, deși ase­me­nea ope­ra­ții pot fi efec­tu­ate deja, acest dome­niu al medi­ci­nei se con­fruntă cu nume­roase pro­bleme, pacienții fiind nevo­iți să lupte nu doar cu pro­pri­ile boli, ci și cu sis­te­mul de sănă­tate de la noi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău