Profilul miniștrilor Guvernului Sturza

  • 24 Decembrie 2015 17:31
Profilul miniștrilor Guvernului Sturza

Premierul desemnat, Ion Sturza, este pregătit să vină pe data de 4 ianuarie cu un program de guvernare și o listă a cabinetului de miniștri în Parlament,  iar Guvernul său, pe care l-a caracterizat drept neafiliat politic, ar urma să fie învestit cu un mandat pe un termen prestabilit, până când va fi stabilizată situația generală în Republica Moldova.Premierul…

Premierul desemnat, Ion Sturza, este pregătit să vină pe data de 4 ianuarie cu un program de guvernare și o listă a cabinetului de miniștri în Parlament,  iar Guvernul său, pe care l-a caracterizat drept neafiliat politic, ar urma să fie învestit cu un mandat pe un termen prestabilit, până când va fi stabilizată situația generală în Republica Moldova.

Premierul desemnat a anunțat astăzi la o conferință de presă, că a pregătit două liste de candidații la funcția de membri ai Guvernului. Prima este formată din persoane neafiliate politic și care nu au făcut niciodată parte din vreun partid. O altă variantă ar fi să fie acceptați și reprezentanți ai partidelor politice, cu condiția ca pe parcursul mandatului să-și suspende funcțiile politice, a declarat Ion Sturza.
El a precizat că va pretinde la dreptul exclusiv de a propune candidaturile a patru miniștri – cel al Finanțelor, Economiei, Justiției și Interne.
 
Ion Sturza a reiterat că viitorii candidați vor trebui să corespundă unor principii de integritate. 
 
El a calificat drept extrem de gravă situația internă din Republica Moldova, menționând că există riscul ca, începând cu luna februarie, să apară restanțe la plata pensiilor și salariilor, iar finanțările externe ar putea rămâne blocate în continuare.

Premierul desemnat  va avea astăzi o întrevedere cu președintele Parlamentului Andrian Candu, cu reprezentanții  Fondul Monetar Internațional și cu unii ambasadori acreditați la Chișinău.

Ion Sturza a discutat ieri  cu reprezentanții Partidului Popular European și Partidului Liberal.

Ion Sturza optează pentru un Guvern technocrat, în timp ce liderii celor două partide, Iurie Leancă și Mihai Ghimpu, consideră că Republica Moldova are nevoie de un guvern care să beneficieze de sprijin politic larg. Deocamdată doar Partidul Liberal Democrat a anunțat că va susține candidatura lui Ion Sturza. Partidul Democrat și Partidul Comuniștilor au anunțat că nu vor vota noul guvern, iar socialiștii optează în continuare pentru dizolvarea Parlamentului și convocarea alegerilor anticipate.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Câțiva nori
Umiditate:98 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău