Produse de brânză și de smântână cu grăsimi străine, vândute neconform cu cotă TVA redusă

  • 31 Mai 2022 11:41
Produse de brânză și de smântână cu grăsimi străine, vândute neconform cu cotă TVA redusă

Câteva companii din domeniul produselor lactate au comercializat timp de circa opt ani, până în anul 2019, produse de brânză și produse de smântână cu grăsimi străine la cota redusă a TVA de 8%, în loc de 20%. Consiliul Concurenței a constatat că această încălcare a dus la diminuarea cu aproape 100 de milioane de lei a sumei impozitelor achitate în bugetul de stat. Mai mult, au fost create condiții de concurență neloială față de companiile care au achitat TVA de 20%, transmite IPN.

Consiliul Concurenței a constatat încălcarea prevederilor din Legea concurenței de către întreprinderea de stat „Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare”, succesor de drepturi ale Institutului Național de Standardizare și Metrologie. Încălcarea a constat în acordarea unui privilegiu neprevăzut de lege întreprinderilor SA „JLC”, SA „Incomlac”, SA „Lactis” și SA „Fabrica de unt din Florești”, prin atribuirea eronată a pozițiilor tarifare pentru produsele lactate cu conținut de grăsimi străine.

„Acest fapt a avut ca efect crearea de condiții discriminatorii de activitate atât pentru ceilalți producători de produse de brânză și produse de smântână cu conținut de grăsimi străine – care au plasat produsele respective pe piață la cota TVA standard de 20%. De asemenea, și pentru întreprinderile care produc produse lactate care conțin doar grăsimi lactice –-â care au avut costuri mai mari legate de achiziționarea grăsimilor lactice și, respectiv, fie nu au avut posibilitatea să plaseze pe piață produsele lactate la o rentabilitate suficientă, fie produsele lactate nu erau competitive prin preț în comparație cu produsele lactate cu conținut de grăsimi străine”, se menționează într-un comunicat de presă.

Efectele acțiunilor Institutului Național de Standardizare și Metrologie s-au reflectat negativ asupra bugetului de stat. Au fost achitați cu circa 99 de milioane de lei mai puțin decât dacă ar fi fost aplicată cota TVA standard de 20%. În acest sens, Consiliul Concurenței a informat despre constatările sale Serviciul Fiscal de Stat, care urmează să întreprindă măsurile ulterioare pentru a verifica corectitudinea achitării impozitelor de către întreprinderile vizate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău