Producătorii de legume în câmp deschis vor beneficia de susținere din partea USAID. Care sunt condițiile de obținere a granturilor

  • 28 Noiembrie 2019 16:10
Producătorii de legume în câmp deschis vor beneficia de susținere din partea USAID. Care sunt condițiile de obținere a granturilor

„Creștem Împreună” este genericul unui apel de granturi pentru dezvoltarea sectorului de prelucrare a legumelor în câmp deschis, anunțat în cadrul programului Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) „Agricultura Performantă în Moldova” (APM). Data limită de depunere a actelor de participare este 10 ianuarie 2020, transmite MOLDPRES.

Granturile vor fi acordate pentru susținerea companiilor/întreprinderilor prelucrătoare de legume, cu scopul de a dezvolta sisteme durabile de achiziție a materiei prime în baza unei colaborări reciproc avantajoase. Prin implementarea noilor tehnologii și inovații în afaceri, activitățile de grant vor fi utilizate în scop demonstrativ pentru alte părți interesate din lanțul valoric al legumelor în câmp deschis. 

Proiectul APM anticipează acordarea a aproximativ 2,65 milioane de lei pentru finanțarea acestui apel, iar  suma acordată pentru fiecare grant va varia între 600 de mii – un milion de lei per beneficiar. Se estimează că valoarea medie a unui grant va fi de aproximativ 850 de mii de lei. Suma finală acordată va depinde de activitățile de grant propuse și negocierea finală, or, poate fi mai mică sau mai mare decât suma indicată mai sus. În scopul demonstrării angajamentului față de activitate, contribuția beneficiarului trebuie să reprezinte  cel puțin 50% din valoarea totală a activității (proiectul APM nu va contribui cu mai mult de 50% din valoarea activității). 

Finanțarea în cadrul acestui apel de grant poate fi solicitată de companiile de procesare a legumelor. Cererile din partea producătorilor individuali vor fi eligibile numai dacă au rolul unui centru de colectare: fermierii care produc propriile legume în câmp deschis destinate procesării și adăugător achiziționează legume pentru procesare de la producători mici și medii de legume, cu scopul de a furniza legume procesatorilor, în baza contractelor de livrare semnate. Cererile din partea grupului de producători de legume vor fi eligibile numai dacă grupul a fost creat pentru a facilita producția coordonată a legumelor între membrii săi, pentru  a fi ulterior comercializate către unul sau mai mulți prelucrători de legume.

Agricultorii interesați au posibilitatea să adreseze întrebări referitoare la această solicitare de grant și să obțină instrucțiuni privind procedura de completare a dosarului de aplicare în cadrul unui atelier informativ, organizat pe data de 11 decembrie.    

Proiectul USAID „Agricultura Performantă în Moldova” își propune, în perioada 2016-2021, să contribuie la dezvoltarea sectorului agricol pentru a impulsiona creșterea economică și schimbările în localitățile rurale, sporind bunăstarea locuitorilor țării noastre. Pentru atingerea acestui obiectiv, proiectul APM, împreună cu antreprenorii agricoli, asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigare și alți parteneri, contribuie la majorarea profitabilității fiecărui hectar de teren agricol, creșterea calității și productivității produselor cultivate, sporirea vânzărilor pe piața locală și internațională și încurajarea parteneriatelor în sectorul agricol.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău