Producătorii autohtoni suportă pierderi semnificative din cauza devalorizării leului

  • 09 Iulie 2014 14:41
Producătorii autohtoni suportă pierderi semnificative din cauza devalorizării  leului

Producătorii autohtoni înregistrează pierderi semnificative din cauza devalorizării monedei naționale, a atras atenția, astăzi, Confederația Națională a Patronatelor.

Reprezentanții acesteia susțin că vina ar purta-o Banca Națională care nu ar fi întreprins nimic pentru a stopa devalorizarea leului. Pe de altă parte, conducerea BNM afirmă că o situație similară celei din Republica Moldova se înregistrează în toată regiunea, iar rata inflației nu a depășit prognozele. Relatează Cornel Ciobanu.

Producătorii autohtoni suportă pierderi semnificative, deoarece depind, în mare parte, de producția de import, care, odată cu devalorizarea leului, a devenit mai scumpă, a declarat președintele Confederației Naționale a Patronatelor, Leonid Cerescu. El a mai arătat că unii producători au luat credite în valută, care, respectiv, au devenit mai scumpe. Leonid Cerescu.

Fluctuația de pe piața valutară a lovit dur și în agricultori, susține președintele organizației Uniagroprotect, Alexandru Slusari. El a arătat că din această cauză au crescut prețurile la carburanți, dar și la alte produse și tehnologii importate de agricultori.

Săptămâna trecută guverantporul BNM Doprin Drăguțanu a fost audiat la Comisia parlamentară pentru economie, unde a reiterat că una din cauzele devalorizării leului ține  de situația regională. El a mai spus că cererea de valută străină pe piața internă depășește oferta. În pofida devalorizării leului, creșterea prețurilor în acest an este mai mică decât cea din anul trecut, a declarat Dorin Drăguțanu.

În prima jumătate a anului curent, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, euro a crescut cu peste 2 lei și 40 de bani, iar dolarul cu aproape un leu.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,03 m/s
Thu
23
Fri
25
Sat
26
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău