Procurorul raionului Taraclia va fi deferit justiției
-
16 Septembrie 2016 23:24
Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală și a deferit justiției cauza penală de învinuire a procurorului raionului Taraclia de comiterea abuzului de serviciu.
Cauza penală a fost pornită de procurorul general interimar, Eduard Harunjen, în baza plângerii depuse de directorul unei întreprinderi care a reclamat acțiunile abuzive ale procurorului raional în vederea obținerii foloaselor și bunurilor ce nu i se cuvin, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, conform actului de sesizare și materialelor acumulate s-a stabilit că, făcând abuz de funcția deținută, procurorul raionului Taraclia l-a obligat pe directorul unei întreprinderi de stat să construiască, din contul întreprinderii, o porțiune de aproximativ 400 de metri de drum în satul Cazaclia, pentru a-i asigura uneia dintre rudele sale accesul la traseul central din localitate. Tot la solicitarea procurorului raional, șeful întreprinderii a fost obligat să-i furnizeze 10 tone de pietriș de granit, materiale de construcție, precum și alte bunuri, pentru a fi folosite în scopuri personale.
În total, potrivit estimărilor, procurorul raionului Taraclia ar fi prejudiciat respectivul agent economic cu aproximativ 75 de mii lei. Ulterior, la solicitarea șefului întreprinderii de a achita valoarea lucrărilor efectuate și a materialelor utilizate, procuratura raională a inițiat în privința ultimului mai multe investigații, inclusiv a fost pornită o cauză penală.
Pe 1 august curent, la solicitarea procurorului general interimar, Consiliul Superior al Procurorilor a decis suspendarea provizorie din funcție a procurorul raionului Taraclia, în prezent, acesta fiind cercetat în stare de libertate.
Cauza penală în privința procurorului a fost trimisă pentru examinare în Judecătoria Taraclia, iar pentru a asigura caracterul obiectiv, operativ și imparțial în cadrul soluționării respectivei cauze penale, procurorul general interimar a înaintat Curții Supreme de Justiție un demers cu solicitarea de a strămuta examinarea dosarului către o altă instanță de judecată de același nivel.
Pentru această infracțiune norma penală prevede amendă în mărime de la 1000 la 2000 de unități convenționale sau închisoare până 6 ani.