Procurorul general oferă detalii despre acțiunile care sunt întrepinse în dosarul în care este vizat Vlad Plahotniuc
-
09 Septembrie 2020 12:42
Interesele lui Vlad Plahotniuc, care este principalul beneficiar al furtului miliardului și a fugit în Statele Unite în iunie 2019, "sunt protejate de două firme de avocatură europene serioase", a declarat procurorul general Alexandru Stoianoglo în cadrul programului Politica de la TV8.
După cum relatează INFOTAG, el a menționat că documentele de dare în căutare internațională a lui Plahotniuc prin Interpol au fost depuse înainte de a venirea sa la Procuratura Generală generală, în decembrie 2019.
"În toamnă, a fost deschis un dosar penal. Erau niște material foarte "crude". Multe lucruri s-au făcut formal și se pare că cineva se grăbea să obțină rezultatul. Nu am putut retrage apelul făcut către Interpol. Nu mi-am făcut iluzii în privința lui, deoarece procedurile pentru declanșarea procesului de căutări și extrădare sunt foarte birocratice. Un alt dosar penal împotriva lui Plahotniuc a fost finalizat în luna mai. Acesta conține suficiente dovezi ale vinovăției sale în furtul miliardului. Problema dării din nou în căutare internațională a lui Plahotniuc în cel de-al doilea dosar penal va fi examinat numai atunci când Interpol va prezenta partea de motivare a refuzului pentru primul caz", a explicat Stoianoglo.
El a explicat că căutarea internațională și extrădarea sunt "proceduri diferite". "Am cerut SUA să-l extrădeze. Am pornit de la faptul că Plahotniuc se află în Statele Unite. Știu că pachetul de documente este examinat de Ministerul Justiției din această țară. Dar Plahotniuc a folosit forțe influente pentru a se apăra", a spus Stoianoglo.
Referindu-se la tema confiscării bunurilor oligarhului fugar, procurorul general a subliniat că "s-au arestat multe și se lucrează asupra proprietăților sale din străinătate".
"Cunoaștem deja că procura proprietăți în România, Emiratele Arabe Unite și Spania. În acesta din urmă, de exemplu, Plahotniuc deține o vilă foarte scumpă. Însă instanța moldovenească ne-a refuzat până acum dreptul de a-l aresta. Există bărci și bunuri imobiliare achiziționate în alte țări. Ne adresăm autorităților competente din aceste țări, solicitând arestarea și restricțiile privind tranzacțiile cu proprietăți. Serviciul de combatere a spălării banilor ne ajută în această acțiune", a explicat Stoianoglo.
Procurorul general a recunoscut că este păzit de Serviciul Pază de Stat. El a spus că acest lucru s-a întâmplat după ce a primit informații despre amenințările la viața sa.
"Nu am cerut să mi se dea pază. Serviciile speciale au intrat în posesia unor informații cum că viața mea și a membrilor familiei mele se află în pericol. Decizia a fost luată de conducerea țării", a spus Stoianoglo, fără a exclude că acest lucru se datorează intensificării activității anchetatorilor în cazurile de rezonanță.