Procurorul general interimar neagă că în SUA ar exista o anchetă privind furtul miliardului

  • 28 Iulie 2016 17:52
Procurorul general interimar neagă că în SUA ar exista o anchetă privind furtul miliardului

Procurorul general interimar, Eduard Harunjen, neagă că în SUA ar exista o anchetă privind furtul miliardului, despre care anunța o companie care l-ar reprezenta pe fostul șef-adjunct al Serviciului de prevenire și combatere a spălării banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman.Într-un interviu acordat săptămânalului „Ziarul de Gardă”, citat de IPN, procurorul a declarat…

Procurorul general interimar, Eduard Harunjen, neagă că în SUA ar exista o anchetă privind furtul miliardului, despre care anunța o companie care l-ar reprezenta pe fostul șef-adjunct al Serviciului de prevenire și combatere a spălării banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman.

Într-un interviu acordat săptămânalului „Ziarul de Gardă”, citat de IPN, procurorul a declarat că Gofman dă dovadă de lașitate lansând acțiuni în spațiul public și neprezentându-se la audieri.

„Nu este nicio anchetă. Este doar scrisoarea unui ONG care are scopul de a face spectacol. Noi avem o scrisoare oficială de la Ambasada SUA, care ne-a spus că ceea ce face Gofman în SUA nu are nimic în comun cu Guvernul SUA. Domnul Gofman, ca fost ofițer, dă dovadă de lașitate. A lansat niște acțiuni în spațiul public și pe urmă nu vine la audieri. Nimeni nu are de gând să-l rețină, ca martor. Nimeni nu l-a reținut când a fost anchetă pe el, când voi ați investigat averea lui”, a declarat Eduard Harunjen.

Întrebat de ce Mihail Gofman, dar și fostul angajat de la Banca Socială, Sergiu Sagaidac, nu au fost chemați să fie audiați înainte de ieșirea lor cu acele declarații acuzatoare, Eduard Harunjen a declarat că lipseau indiciile care ar arăta că ei ar fi martori pe aceste cauze. „Nu-i poți chema la audieri pe toți, ci doar atunci când ai certitudinea că acel om știe ceva”, a menționat Harunjen.

Procurorul general interimar s-a referit și la morțile suspecte, despre care s-a scris că ar fi avut asocieri cu frauda bancară. „Încasatorul de la Hâncești, care lucra la BEM, era un om în etate. S-a împușcat în văzul fiicei și al nepoatei minore, cu arma din dotare, pe care trebuia s-o predea. Decedatul nu a avut nicio atribuție la cazul cu arderea mașinii care ducea documentele băncii, așa cum s-a vehiculat. Cel care era atunci la volan este viu și este cercetat în dosarul de la PG. Omul care s-a împușcat nu are nicio treabă cu frauda bancară și probabil nici nu știa cine este Șor sau firma Klassika Force. E o aberație”, a mai spus procurorul.

Eduard Harunjen a notat că anual în Republica Moldova se sinucid vreo 400 de oameni. În 2016 deja s-au sinucis 250 de oameni. „Vă dați seama cu ce fenomen catastrofal ne confruntăm? Am informații și despre cazurile de intoxicații, cu referire la fostul șef de direcție de la BNM, decedat intoxicat. Anul acesta avem 67 de astfel de cazuri”, a menționat procurorul.

Pe 21 iulie compania „Frontier Solutions” a expediat procurorului general interimar, Eduard Harunjen, și procuroarei Adrianei Bețișor de la Procuratura Anticorupție o scrisoare în care, între altele, anunță despre inițierea unei investigații în SUA privind furtul miliardului din sistemul bancar din Republica Moldova. Potrivit scrisorii, firma îl reprezintă pe Mihail Gofman, în ceea ce ține de colaborarea acestuia cu oficialii din structurile de drept și Departamentul de Justiție al SUA.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
1,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Fri
4
Sat
7
Sun
7
Mon
8
Tue
8
Arhivă Radio Chișinău