Procurorii, deranjați de rapoartele Amnesty International Moldova
-
10 Iulie 2017 15:25
Procurorii sunt nemulțumiți de rapoartele pe care le efectuează unele organizații non-guvernamentale internaționale asupra situației drepturilor omului în Republica Moldova, care ar prezenta lucrurile într-o lumină mai proastă decât ar fi în realitate. Subiectul a fost abordat în cadrul unei discuții pe marginea unui acord semnat între Procuratura Generală și organizația Amnesty International Moldova.
Reprezentații organizației au argumentat că rapoartele lor se bazează pe date concrete, iar unele omisiuni ar putea să fi apărut din cauza că instituțiile statului nu oferă informațiile necesare.
Acordul semnat între Procuratura Generală și Amnesty International Moldova prevede, în mare parte, instruirea procurorilor în domeniul drepturilor omului. În acest context, președintele Consiliului Superior al Procurorilor, Mircea Roșioru, a remarcat faptul că rapoartele Amnesty referitoare la situația drepturilor omului în Republica Moldova ar prezenta lucrurile mai prost decât ar fi acestea în realitate.
„În momentul în care am studiat aceste rapoarte, rapoarte foarte bune între altele, dar se pare că nu au fost consultate suficiente surse. Am fi interesați să vedem acea linie roșie care se numește adevărul. Noi nu facem anchetă și nu putem să vă intervievăm despre felul în care faceți anchetele dumneavoastră și cum ajungeți la anumite concluzii”, a constatat Mircea Roșioru.
Și șeful secției de combatere a torturii, Ion Caracuian, a remarcat că au fost înregistrate progrese, în special după protestele din 7 aprilie 2009, când au fost reclamate numeroase cazuri de tortură.
„Chiar cu referire la evenimentele din aprilie (n.r. anul 2009), noi am recunoscut că, poate, într-adevăr, statul poate nu era gata de așa evenimente de amploare și noi, după aia, am recunoscut și am spus că am învățat lecția. Noi pe urmă am schimbat Codul de procedură penală, Codul de executare, am modificat Codul penal, am plasat în alt capitol tratamentul inuman”, a precizat Ion Caracuian.
Deși legislația a fost îmbunătățită, există carențe la aplicarea ei și de aici apar calificativele negative în rapoartele Amnesty, referitoare la situația din Republica Moldova, a precizat președintele organizației, Veaceslav Tofan.
„În general, nu-mi amintesc ca Amnesty International Moldova sau în general Amnesty International să fi lăudat vreodată vreun stat sau vreo guvernare. Faptul că a fost schimbată legislația e bine, faptul că se instruiesc procurori – tot. Dar trebuie să recunoaștem că efectele nu sunt cele așteptate nici de noi, nici de dumneavoastră. Legea trebuie să fie implementată și ea are un efect întârziat. Faptul că a scăzut numărul plângerilor pe tortură de la 600 la 500, eu nu văd asta ca progres”, a declarat Veaceslav Tofan.
Potrivit raportului Amnesty International pentru 2016-2017, în Republica Moldova nu a fost înregistrat nici un progres în abordarea cauzelor structurale privind impunitatea pentru tortură și alte rele tratamente. De asemenea, au fost înregistrate cazuri rare de urmărire penală a funcționarilor de stat pentru acuzații credibile, se mai arată în raportul Amnesty.