Procurorii au prezentat schemele lui Platon și Shor
-
27 Iulie 2016 13:13
Procurorii anticorupție de la Chișinău au prezentat astăzi, într-o conferință pentru presă, schema prin care se presupune că omul de afaceri Veaceslav Platon ar fi fost implicat în așa-numitul ”furt al miliardului” din sistemul bancar moldovenesc.
Învinuitul este în prezent reținut la Kiev, iar autoritățile de la Chișinău au cerut extrădarea sa, care, însă nu va fi posibilă, dacă se va dovedi că acesta deține și cetățenia Ucrainei, presupun procurorii.
Potrivit șefului Procuraturii Anticorupție de la Chișinău, Viorel Morari, un grup de 5 companii controlate de Veaceslav Platon ar fi luat în 2011 credite de la o bancă comercială în valoare de peste 50 de milioane de dolari SUA. Banii au fost ulterior transferați către 4 firme off-shore care aveau conturi într-o bancă din Letonia. Sumele au fost restituite ulterior achitat prin intermediul unor credite luate de la banca deja falimentară, Banca de Economii, de două companii off-shore controlate de omul de afaceri și primarul orașului Orhei, Ilan Shor, aflat acum în arest preventiv. De aici reiese că cei doi ar fi fost complici, afirmă procurorul anticorupție, Viorel Morari.
Transferurile au fost făcute de la același IP electronic, fapt care dovedește, potrivit lui Viorel Morari, că beneficiarul efectiv ar fi omul de afaceri Veaceslav Platon.
Întrebat de ce o schemă similară nu a fost făcută publică de către procurori și în cazul fostului premier, Vlad Filat, care a fost judecat în ședințe închise, procurorul nu a dorit să ofere un răspuns.
În prezent, Veaceslav Platon este reținut la Kiev și nu a reușit să facă declarații după anunțarea sa în căutare internațională. În cadrul unor interviuri oferite anterior presei de la Chișinău, Veaceslav Platon a negat aceste acuzații și a declarat că deține mai multe informații despre modul în care au fost delapidați bani din sistemul bancar al Republicii Moldova, de aceea ar fi o persoană incomodă actualei puteri de la Chișinău.
Solicitați de Radio Chișinău, unii analiști politici au remarcat că activizarea din ultima perioadă a procurorilor anticorupție ar fi o parte dintr-un ”război între clanurile oligarhice” ale lui Vlad Plahotniuc și Veaceslav Platon.