Procurorii au adoptat noul Cod de Etică

  • 27 Mai 2016 13:45
Procurorii au adoptat noul Cod de Etică

Procurorii au adoptat vineri, 27 mai, un nou Cod de Etică, în cadrul Adunării Generale.

Totodată, urmează să fie dizolvate cele două colegii ale Consiliului Superior al Procurorilor – de calificare și disciplinar – și să fie înființate altele 3 noi, în conformitate cu noua Lege a Procuraturii.

În discursul său la deschiderea Adunării Generale, procurorul general interimar, Eduard Harujen, a recunoscut că încrederea populației în organele procuraturii, precum și în justiție, în general, este una scăzută. El a lăsat să se înțeleagă că vor fi luate măsuri împotriva procurorilor care nu vor reuși să se conformeze noii Legi a Procuraturii, care vine să reformeze instituția. Eduard Harujen a adus exemplul României și a vorbit despre marea luptă cu corupția.

”Nu toți procurorii sunt pregătiți să treacă împreună cu instituția prin acest proces de reformare, nu toți sunt pregătiți pentru această nouă etapă sau, poate, nu doresc. Nimeni nu îi va obliga, noi însă nu putem sta pe loc și lucrurile trebuie mișcate. Dacă este să privim doar la vecini, în România, marea luptă cu corupția a fost posibilă doar după câteva procese ce țin de creșterea nivelului de profesionalism al procurilor, de modernizarea activității acestora, dar și de mai o mai bună salarizare. La fel trebuie să facem și noi. O problemă mare este cea legată de încrederea populației în activitatea noastră. Noi trebuie să începem mai organizat și mai conștient să luptăm cu marele fenomene infracționale”, a declarat Eduard Harujen.

Procurorii urmează să aleagă componența celor trei colegii noi ale Consiliului Superior al Procuraturii: Colegiului pentru selecția și cariera procurorilor, Colegiului de evaluare a performantelor procurorilor și Colegiului de disciplină și etică. Fiecare colegiu va avea 7 membri: 5 vor fi aleși, prin vot secret, de Adunarea Generală a Procurorilor din rândul procurorilor, iar alți 2 – vor fi selectați de Consiliul Superior al Procurorilor, prin concurs public, din rândul reprezentanților societății civile. Mandatul membrilor colegiilor va fi de 4 ani.

Noua Lege a Procuraturii a fost adoptată la 25 februarie 2016 și intră în vigoare la 1 august 2016. Printre altele, aceasta prevede majorarea salariilor procurorilor care se vor ridica la 90 la sută din cele ale judecătorilor, iar Procurorul General va fi desemnat de președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Noua procedură, însă, va fi posibilă doar dacă va fi modificată Constituția
Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău