Procuratura Anticorupție oferă detalii referitor la dosarul în care este vizat Vlad Plahotniuc. O persoană a fost reținută pentru 72 de ore

  • 10 Octombrie 2019 15:26
Procuratura Anticorupție oferă detalii referitor la dosarul în care este vizat Vlad Plahotniuc. O persoană a fost reținută pentru 72 de ore

Procuratura Anticorupție a dispus începerea urmăririi penale împotriva fostului lider PD pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, în perioada 2013-2015, Vlad Plahotniuc a creat o schemă infracțională cu scopul convertirii, transferului, dobândirii, deținerii și utilizării unor bunuri despre care știa cu certitudine că ele constituie venituri ilicite. Având intenția de a ascunde că acestea sunt ilegale, Vlad Plahotniuc a înființat, prin intermediul unor persoane interpuse, mai multe companii rezidente și nerezidente, inclusiv LONGFORD PARTENERS LTD, INTROSTYLE SOLUTION LTD, ROWALLAN OVERSEAS SA, NOBIL AIR LIMITED, TUKUMAAN LIMITED, SRL FINPAR INVEST, prin care a organizat circulația mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari. Este vorba de circa 18 milioane de dolari și 3, 5 milioane de euo.

Materialele cauzei demonstrează că bănuitul cunoaștea despre faptul că aceste sume constituie mijloace financiare ilicite obținute din creditele bancare neperformante acordate de către BANCA DE ECONOMII S.A., BC UNIBANK S.A. și BC BANCA SOCIALĂ S.A.

Astfel, la 23 septembrie, în cadrul unei alte cauze, Procuratura Anticorupție a dispus începerea urmăririi penale în temeiul bănuielii rezonabile privind săvârșirea infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Astfel, s-a stabilit că, în perioada anilor 2013 -2014, de la TUKUMAAN LIMITED au fost efectuate următoarele plăți:
- cu destinația „acordare împrumut” către SRL FINPAR INVEST în valoare totală de 7 204 439 USD.
- cu destinația „air transport services for passengers” către SRL NOBIL AIR în valoare de 381 344 EURO.
- către ABD ASIANA DEVELOPMENT LIMITED care - la rândul său - a efectuat transferuri bănești către soția cet. Plahotniuc Vladimir - C.O.), pe contul deschis la ABLV BANK, valoarea cărora constituie 1 550 000 EURO și 1 140 000 USD.
Cauzele penale menționate supra au fost conexate într-o procedură unică.

„Drept temei pentru pornirea urmăririi penale a servit atât adresarea autorităților elvețiene parvenită într-un schimb spontan de informații din iunie 2019, cât și analiza Serviciului prevenirea și combaterea spălării banilor privind activitatea agenților economici afiliați cetățeanului Vladimir Plahotniuc”, menționează reprezentanții Procuraturii. 

În cadrul cauzei penale, o persoană a fost reținută pentru 72 de ore, iar ulterior în privința ei a fost aplicat arestul preventiv. Persoana respectivă a fost pusă sub învinuire pentru complicitate la infracțiunea de spălarea banilor, având în vedere că gestiona fictiv o societate comercială rezidentă prin care au fost transferate o parte din mijloacele bănești.

De asemenea, în privința a două persoane, inclusiv a lui Vlad Plahotniuc, a fost emisă ordonanța de punere sub învinuire și au fost dispuse investigații în vederea căutării acestora. Procurorii anticorupție au înaintat demersuri privind aplicarea măsurii de arest preventiv și eliberarea mandatului de arest pentru un termen de 30 zile. 

Examinarea demersului privind aplicarea măsurii preventive, în privința lui Vlad Plahotniuc, va avea astăzi, ora 16.00, la Judecătoria mun.Chișinău, sediul Ciocana, în ședința închisă.

Dacă persoanele vor fi găsite vinovate, acestea riscă o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani și amendă aplicată persoanei juridice, în mărime de la 13000 la 16000 de unități convenționale, sau lichidarea persoanei juridice.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău