Proces de organizare a sistemului de management al deșeurilor pentru obțiinerea de energie, demarat de Guvern

  • 07 Aprilie 2023 10:47
Proces de organizare a sistemului de management al deșeurilor pentru obțiinerea de energie, demarat de Guvern

Un cetățean al Republicii Moldova generează anual 360 kg de gunoi menajer, volum în creștere an de an. Circa 90% din deșeurile colectate de întreprinderile de salubritate sunt depozitate la gropile de gunoi, fiind, de fapt, înhumate. Guvernul Republicii Moldova, cu ajutorul partenerilor de dezvoltare, a demarat un amplu proces de organizare a sistemului de management al deșeurilor pentru a valorifica energetic mormanele de gunoaie acumulate și a obține energie electrică, dar și energie termică, așa cum se practică în multe țări dezvoltate, anunță Ministerul Energiei.

Proiectul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională „Securitatea energetică a Republicii Moldova” (MESA) și-a propus ca pe durata unui an să analizeze compoziția tomberonului de gunoi din mai multe orașe și comune din țară, pentru a găsi cea mai optimă tehnologie de prelucrare a deșeurilor pentru țara noastră.

Modificările propuse de Ministerul Energiei la Legea privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile își propun să stimuleze investițiile în noile tehnologii în centrale de prelucrare a deșeurilor, inclusiv a apelor uzate, a declarat secretara de stat a Ministerului Energiei, Carolina Novac, la un atelier dedicat acestei probleme.

„Ceea ce am învățat din criza anului trecut e că trebuie să valorificam resursele pe care le avem la noi acasă: energia solară, eoliană, energia pe biogaz. În loc să îngropăm aceste deșeuri, mai bine să le reciclăm și ce este nereciclabil să producem energie. Aici este un potențial enorm atât prin producția de biogaz, cât și prin cogenerare”, a spus secretara de stat de la Ministerul Energiei.

O altă lecție însușită din criza din sectorul energetic, a adăugat Carolina Novac, e că putem a avansa cu pași rapizi: „Anul trecut am avut multe elemente de premieră în sectorul energetic și am văzut că se poate. La fel, putem avansa într-un ritm mai accelerat la capitolul tranziția verde”. Comunitatea Energetică Europeană a constatat că Republica Moldova a fost în 2022 lider în reformarea sectorului energetic și la capitolul transpunerea legislației UE.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:6,17 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău